IMPULSER - gjennom tid og over landegrenser

"Impulser" er navnet på Maihaugens nye basisutstilling som åpnet for publikum den 23. oktober 2020. Det gjennomgående temaet er kulturell utveksling over landegrenser.

Gudbrandsdalen og innlandet hadde fram til 1800-tallet ingen byer og det var lang reisevei til kysten og resten av Europa. Var regionen isolert, eller har den gjennom alle århundrer fått rikelig med impulser utenfra? Maihaugens samling av gjenstander viser klare spor etter påvirkning fra resten av Europa og andre deler av verden.

I utstillingen kan du se de viktigste skattene fra Maihaugens samling, og spesielle gjenstander lånt inn fra andre museer. Både i tekstiler og i treskurd ser vi påvirkningen utenfra. Impulsene har kommet hit enten ved at folk har krysset grenser, eller gjennom handel og import. Det ga inspirasjon til særegne uttrykk i møte med bygdehåndverkerne, kunstnere, lokal materialbruk og økonomi. Påvirkningen gikk på tilsvarende måte ut av regionen gjennom eksport av varer og ideer.

Utstillingen spenner bredt: Fra 1700-tallets folkekunst i Gudbrandsdalen til våpen fra Skottetoget i 1612, fra staslige sleder til lekebiler, fra middelalderes kirkekunst til 1900-tallets Lunde-møbler, fra drakt og billedvev til verdens eldste revolver, og fra Madonis lirekasse til familien Moes figurteater. Under kan du lese mer om et lite utvalg av de mer enn 1000 gjenstandene som er utstilt.

Gjenstander og impulser

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to