main article image
Foto: Audbjørn Rønning, Maihaugen

Familien Moes dukketeater

Tirsdag 11. januar 1927 fant en kulturbegivenhet sted hjemme hos Louise og Eilif Moe på Lillehammer. «Familien Moes dukketeater» ble innviet på sønnen Ole Henriks sjuårsdag. Advokat Eilif Moe var primus motor, men dukketeateret var et samarbeid mellom ham og flere kunstnere i byen.

Forfatteren Sigrid Undset (1882–1949) på Bjerkebæk var en av dem. Sammen med egne og naboers barn så hun en forestilling med et ferdigkjøpt utklippsteater hos Moe. Begeistret skrev hun komedien "Østenfor sol og vestenfor måne" basert på Asbjørnsens og Moes eventyr "Kvitebjørn kong Valemon" og "Østenfor sol og vestenfor måne". Det nye manuset resulterte i at Moe og maleren Alf Lundeby skapte et helt nytt dukketeater. Fru Louise Moe, maleren Lars Jorde og tusenkunstneren Einar Fagstad medvirket også, og Reidar Brøgger komponerte musikk til. Forestillingen ble spilt privat og offentlig.

Det var en skatt av et teater – en miniatyr med alt som hørte til: Front malt som et gresk tempel, baktepper, snorloft, sidekulisser, scenetepper, vandreteppe, lys og 50 figurer som kunne føres inn på scenen med metallstenger på innføringsbrett – et på hver side av teaterhuset. Det var mange tekniske finesser, og flere av figurene hadde bevegelige deler. Sigrid Undset skrev også teaterstykket "De tre kongsdøtrene i berget det blå" til dukketeateret. Figurer, scenetepper, vandretepper og fall-lem ble laget, men dette ble teknisk for komplisert og kun spilt et par ganger.

«Familien Moes dukketeater» er egentlig et modellteater eller figurteater. Figurene er flate og malt på en eller to sider. Opprinnelig ble det brukt ferdigtrykte figurer limt på papp og klippet ut. Hos Moe spilte de mange ulike forestillinger med slike opplimte figurer produsert i Danmark. Blant dem var Jorden rundt på 80 dager, Aladdin, Tornerose og Hans og Grete. Denne tradisjonen kan føres tilbake til Tyskland og England med stor utbredelse på 1800-tallet.

Alle bildene er fra "Østenfor sol og vestenfor måne". Foto: Audbjørn Rønning, Maihaugen

Første scene: Hvitebjørn kong Valemon oppsøker husmannen og spør om å få gifte seg med en av de tre døtrene hans - Guri, Kari eller Mari.
Bryllupsscenen hvor kong Valemon får sin Mari.
Mari tenner et stearinlys for å se prinsen. Han er bjørn om dagen og prins om natten.
En av Maris gode hjelperne - den gamle konen med gullhespetre
Mari rir på Nordenvinden.
Trollene

Order this image

Share to