• Merkeøks, brukt under annamming av tømmer i Numedalslågen. Øksebladet eller øksehodet er 16,7 centimeter høyt fra eggpartiet til nakken (hammeren), som er 6,0 centimeter lang og 2,5 centimeter bred.  Øyet (skafthullet) er 4,5 centimeter høyt og 1,9 centimeter bredt i forkant, men noe videre i bakkant. På den nedre delen av øksebladet er det en U-formet utsparing som har tjent som flisåpning. På beina til denne U-formen er det påsveiset en  profilert «stålsko» som er om lag 4,7 centimeter høy og har fasslipt egg. Eggprofilen er formet som et kors der tre av armene har rettlinjede kanter mens den fjerne er rund. Bladet har ikke noe stempelmerke som utvetydig forteller hvem som har smidd den, men denne måten å lage merkeøkser på ble patentert av Karl Henrik Knudsen (1870-1956) i Mjøndalen, og produksjonen ble videreført av sønnen Oddmund (1900-1983) og sønnesønnen (Oddbjørn Knudsen (f. 1935) inntil merkeøksene i de fleste vassdrag ble avløst av fargemerking i 1960-åra. 

Øksa har et 50 centimeter lang skaft av ubehandlet ask. Det er svakt buet. Som økseskaft flest er det bredt i høyderetningen og smalt i bredderetning i den fremre enden, der det er skjeftet i bladet. Videre bakover blir skaftet noe mer rundovalt.  Den fremre enden av økseskaftet er kilet med en trekile med henblikk på at bladet ikke skulle løsne når øksa var i bruk. Kilen er lys i veden og virker ny. Den ble sannsynligvis satt inn etter at man på museet elektrolysebehandlet og vokset øksebladet med sikte på å forebygge rustskader. På venstre side av skaftet er firmanavnet «a/s Gulskogen Tømmerkompani» påført skaftet med svipenn. Det finnes også en tusjpåskrift med navnet «Gulskogen». Det er nærliggende å anta at disse navnene refererer til Gulskogen Cellulosefabrik i Skoger ved Drammen, som var i drift fra 1910 til 1972. Gjenstanden har tilhørt Lågen Tømmermåling i Larvik. Merket er nummer 3 på merkekart 1960 for Numedalslågens Fellesfløtningsforening. Se også SJF 6029 og 6031.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to