• Merkeøks med ubehandlet bjørkeskaft.  Øksa er smidd i Knudsen-smia på Veiavangen i Mjøndalen. Den er 16,1 centimeter høy fra eggpartiet til nakken, og nakken måler 8,3 X 2,3 centimeter. Her er den bakre delen bredest. Øyet (skafthullet) er 4,7 centimeter høyt og 1,3 centimeter bredt i fronten. Sentralt på den nedre delen av bladstålet er det et U-formet innsitt i bladgodset.  Ytterkantene på dette innsnittet danner forbindelsesstag til et snaut 5 centimeter høyt propfilert eggstål. Økseprofilen er formet som omrisset av gavlveggen på et hus med saltak - altså som et kvadrat der den fjerde sida er vinklet. Eggen er fasslipt fra yttersida, men også noe filt innvendig. Poenget var å få et godt grep om merkeprofilen i yteveden når øksa ble slått i tømmerstokkene som var levert til annamming (overdragelse til kjøper [sagbruk eller treforedlingsbedrift]), Bladet har ikke noe smedstempel, men Karl Knudsen fra Mjøndalen i Nedre Eiker hadde patent på denne øksemodellen, og produksjonen ble videreført av sønnen Oddmund og sønnesønnen Oddbjørn Knudsen.

Økseskaftet er snaut 51 centimeter langt, inkludert den enden som er tappet inn i bladets øye. Det er av en noenlunde rett type, men ikke helt uten svai. Som økseskaft flest er det bredest i høyderetningen og smalest i bredderetningen fremst ved skjeftepunktet, noe smalere og rundere bakover. Forbindelsen mellom skaftet og øksebladet er styrket ved innslag av en jernkile i fronen av skaftet. Navnet på bedriften som fikk merket sitt tømmer med denne øksa - «Løvenskiold Wækerø» - er påført høyre side av skaftet både med grov, svart tusj.


Dette øksemerket er nummer 14 på merkekart 1960 for Numedalslågens Fellesfløtningsforening. Øksa har tilhørt Lågen Tømmermåling i Larvik.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to