• Øks, brukt til merking i forbindelse med annamming av fløtingsvirke i vassdrag der de var mange tømmerkjøpere med sams fløting. Øksehodet eller øksehammeren (den smidde delen) er 13,5 centimeter høy og har et avrundet nakkeparti som er 7,6 centimeter langt. Godset i det nevnte nakkepartiet er bare snaut 5 millimeter tjukt, så verken form eller soliditet innbyr til bruk som slagredskap (hammer). Øyet (skafthullet) på denne øksa er 4,2 centimeter høyt og 1,2 centimeter bredt i fronten, noe videre i bakkant. På den nedre delen av øksebladet er det en U-formet utsparing som tjente som flisåpning. På «beina» til denne «U-en» er det sveiset en profilert stålsko som er 4,4 centimeter høy og har fasslipt egg. Eggprofilen er rund i den ene enden og takket i den andre, og kan kanskje leses som omrisset av en klokkeformet blomst. Dette symbolet ble slått inn i yteveden på fløtingstømmeret, slik at mannskapene ved sorteringslensene nedover i vassdraget skulle kunne knytte stokken til sin rette kjøper - o dette tilfellet Tofte Cellulosefabrik, som var i drift fra 1897 til 2014. Øksehodet har ingen stempler som utvetydig kan fortelle hvem som har produsert dette redskapet, men øksa er av den typen Karl Henrik Knudsen patenterte i 1908. Dette eksemplaret har en form som gjør det nærliggende å tro at øksa er smidd av sønnen Oddmund eller sønnesønnen Oddbjørn Knudsen.

Øksa har et drøyt 61 centimeter langt, forholdsvis rett skaft av askevirke. Som økseskaft flest er det bredest i høyderetningen og smalest i bredderetningen i den fremre enden (ved skjeftinga) og noe mer rundovalt bakover. Tjukkelsen øker noe fra midten mot den bakre enden.  I den bakre enden er det et gjennombrutt hull med 8 millimeters diameter, antakelig boret med tanke på oppheng. Framfor dette hullet er det påstiftet en 1,4 centimeter bred lærring. Den fremre enden av skaftet er kilet med ei trekile med sikte på at øksa skulle sitte godt på skaftet under merkearbeidet. Forbindelsen mellom øksehodet og skaftet er ytterligere låst ved hjelp av ei klinknagle som er plassert sentralt på «kjakene» på øyets bredsider.  Skaftet er merket «Tofte 149» ved hjelp av svipenn. Dette er, som nevnt, førsteleddet i navnet til bedriften som fikk fløtingsvirket sitt meket med dette øksesymbolet og nummeret det hadde på merkekartet.  (Jfr. merkekart fra Glomma 1951).

Denne øksa har hatt en øksebeskytter (ei slags slire) som er registrert under et eget nummer - SJF.03202.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to