• Øksehodet er 16,6 centimeter høy, målt rettvinklet fra den stålsatte hammeren på nakkerpartiet til den midtre delen av den svakt konvekse egglinga. Denne eggen, og dermed den nedre delen av bladet, er 9,7 centimeter lang. Bladets sentralakse heller noe innover i forhold mot skaftet og øksebrukeren. «Øyet» (skafthullet) er forlenget med en cirka 6 centimeter lang fal eller holk, som bidrar til at øksehodet sitter meget godt på skaftet. Fremst på nakkepartiet er det påsveiset ei 6,2 centimeter lang og 3,5 centimeter bred stålplate, som skulle gjøre denne delen av øksa anvendelig som hammer. Produsentens stempel er plassert på det som for øksebrukeren vil være venstre side av bladet. Her ser vi et 12-tall i ei rombeformet ramme, en innringet kronefigur og navnet «KELLOKOSKI».   

Øksa har et forholddsvis rett treskaft som er om lag 54 centimeter langt. Skaftet er tydelig overflatebehandlet med kniv. Det er usikkert om dette er originalskaftet til denne øksa.

Øksehodet var antakelig rustent da denne gjenstanden ble avlevert til Norsk Skogbruksmuseum. Det er tydelig at det har vært demontert for elektrolysebehandling og voksimpregnering. Da øksehodet og skaftet ble satt sammen igjen etter dette restaureringstiltaket ble det drevet en ny trekile inn i den fremre skaftenden.

Øksa er laget på Kellokoski-fabrikken i Finland. Kan være etterlatt av tyskerne under siste krig. Øksa har skafteholk med en fortykning øverst som antaglig ble brukt til å banke med. Giveren har satt skaft på øksa. Litt: Mørkveds artikkel i NSM årbok 3, s. 22: "Øksa som skogsverktøy".
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to