• Harving av produksjonsarealer ved skogplanteskolen på Sønsterud i Åsnes, Hedmark.  I dette tilfellet utføres arbeidet med en «Ferguson spesialkultivator», en harvtype som ble levert av samme fabrikant som traktoren som ble brukt ved planteskolen på Sønsterud de første åra etter krigen. «Spesialkultivatoren» er ei fjærharv, der fjærene er montert på ei toakslet jernramme. Fjærene er montert i en regelmessig innbyrdes avstand, og slik at fjærene på den bakre akslingen lukrer jorda mellom de furene fjærene på den fremste akslingen har trukket opp. Fotografiet er tatt bakfra, Redskapet trekkes av en jordbrukstraktor, som føres av en mann med arbeidsbukser og rutete flanellsskjorte.  

Planteskolearealene ble omhyggelig harvet før så- og plantesenger ble gjort klare med såkalt «sengeopplegger» (Jfr. bl. a. SJF-F. 001682).  Deretter kunne det sås.  Da dette fotografiet ble tatt var også såinga en mekanisert prosess ved Sønsterud planteskole. 

Fotografiet er hentet fra et kartotek som ble samlet av Waldemar Opsahl, som var statskonsulent for skogkultursektoren fra 1936 til sin død i 1954.  Arkivet ble overlatt til Norsk Skogbruksmuseum i Tore Fossums bestyrertid.  Opsahl har antakelig tatt de fleste av bildene i arkivet.  Materialet består av pappkort med opplimte kopier av svart-hvitt-fotografier.  Kortet med dette fotografiet på er merket «A. K. 43».  Under bildet er det påklistret en liten kvit papirstrimmel med påskriften:

«Harving.  Sönsterud Planteskole.  fot. Callin 1950.» De to siste sifrene i årstallet er overstrøket med blyant og rettet til «49».
    Photo: Callin / Anno Norsk skogmuseum

«Sengeopplegger, Sønsterud.»

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to