Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum er et nasjonalt museum med ansvar for å samle, forvalte og formidle kunsthåndverk og design.

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum har siden museet ble etablert i 1893 bygget opp en samling av kunsthåndverk og design. Innsamlingen har gjennom museets alle 130 leveår hatt en samtidsprofil, og museet har nå en fantastisk samling kunsthåndverk, design og mote som inkluderer omtrent 30 000 gjenstander. I museets draktsamling finnes dåpsluer i silkebrokade og eksklusiv mote designet av Gabrielle Chanel og Christian Dior. Sølvsamlingen har både vin-kanner med fint siselerte motiver i dragestil og samiske prydmaljer i forgylt sølv. Fra starten har museet hatt et internasjonalt fokus. Dette kommer frem i en art-nouveau-samling i toppklasse og en unik samling objekter fra Øst-Asia. Museet er også kjent for sine to interiør, Henry van der Veldes art-nouveau-interiør, og Finn Juhls kontorinteriør med scandinavian design.

Tekstilkunst er et tyngdepunkt i museets samling, og rundt århundre¬skiftet hadde museet en egen Vævskole og atelier for kunst-vævning (1898-1909). Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum har den største samlingen av Hannah Ryggens verk. Museets tekstilsamling inkluderer også en større samling av Synnøve Anker Aurdal sammen med flere av de mest betydningsfulle tekstil-kunstnerne fra 1970-tallet og fremover.

Museumsbygget er fortiden stengt, men besøk gjerne vår samlingsutstilling i Trondheim kunstmuseum Gråmølna på Solsiden i Trondheim!

Visit us

Share to