Fra Hotell Viking til The Hub

Fra folkehotell til OL-hotell og kommunal hodepine, til jappetidssymbolet Royal Christiania og dagens nye The Hub: Hotell Viking har vært Oslos største og mest turbulente hotell - og det mest fotograferte! Digitalt Museum er full av bilder fra hotellet på Jernbanetorget.

Oslos mest kontroversielle hotell kan lett sies å være hotellbygget ved Jernbanetorget som 1. mars 2019 gjenoppstår som The Hub. Det var planlagt som "folkehotell" og bygd som OL-hotellet "Viking" til vinterlekene i 1952. Det var da Skandinavias største hotell, finansiert og eid av Oslo kommune og drevet av det statlige Spisevognselskapet - eid av NSB.

Folkehotellet

Viking Hotell Teigen, Karl (Carl) Berger, f. Knudsen

Arkitekt Knut Knutsen sto for arkitekturen. Han hadde startet arbeidet på slutten av 1930-tallet, da Arbeiderpartiet hadde inntatt regjeringskontor og rådhus. Blant nye politiske planer var et "folkehotell" i Oslo - et stort moderne bygg med rimelige rom slik at folk flest kunne komme seg til hovedstaden både som turister og på oppdrag fra hjemkommuner eller organisasjoner for å lettere få tilgang til maktens korridorer. Knutsen hadde flere oppdrag for partiet han også selv var med i. Folkets Hus på Youngstorget er tegnet av Knutsen mellom 1939 og 1958. Han tegnet også både privatboliger og hytter for sentrale partifolk som Einar Gerhardsen, Håkon Lie og Aase Lionæs. Han påtok seg også dette hotellet som også kan sees som en del av det sosialdemokratiske prosjektet. Det passet Knutsen med sin vekt på nøktern standard men høy kvalitet, tilgjengelighet for folk flest og integrering i et tenkt idrettsanlegg med en sunnhets- og avholdsprofil. De første skissene viser et sekskantet tårnbygg, men mulige utvidelser i hele kvartalet av Vaterland, som ellers var preget av slitt sjuskete gamle bygg som bl.a. huset noen mer tvilsomme hoteller og pensjonater.

Fra avholds- og arbeiderbevegelse til OL og verdenspresse

OL skranken i Hotell Viking - Avbildet: Kristensen, Ragnhild - Yrke: Sentralborddame

Da Oslo fikk Olympiske Vinterleker for 1952 ble det bestemt at folkehotellet skulle bli OL-hotell, og hovedkvarter for verdenspressen. Oslo kommune som var byggherre og OL-vert forlot ønsket om folkelighet og nøktern standard: Verdenspressen skulle få alt den trengte av luksus - og slett ikke noe avholdslosje. Knut Knutsen kjempet imot med nebb og klør, og det nye hotellet ble et kompromiss mellom standarder, bla. med en rekke rom som fortsatt ikke hadde eget bad - de såkalte turistklasse-rommene, som skulle gjøre det mulig å tilby også billige rom. Kontroversene mellom byggherre og arkitekt var mange. Diskusjonene i pressen om husets størrelse og utseende engasjerte også mange til frisk synsing. Høyresidens mindretall protesterte hele veien mot å i det hele tatt bruke skattepenger på hotellbygging og drift. Hotellet sto likevel ferdig i desember 1951, og ble et sentralt punkt for de vellykkede vinterlekene som satte Oslo på hodet og verdenskartet i februar 1952.

Viking Hotell Teigen, Karl (Carl) Berger, f. Knudsen

Hjørdis Knutsens tekstildesign

Et teppe deignet av Hjørdis Knutsen Rude, Kari

Sammen med sin kone Hjørdis Knutsen sto Knut Knutsen også for interiørdesign med møbler, tekstiler og detaljer. Også i fagmiljøet var prosjektet derfor kontroversielt: Det at Knut og Hjørdis Knutsen tok kontroll over både eksteriør og interiør falt mange i arkitektbransjen tungt for brystet. Hjørdis Knutsen var en designer som bidro til å gi norsk arkitektur et demokratisk uttrykk i tråd med rådende politiske ideer i etterkrigstiden. Hun var en av Knut Knutsens nærmeste medarbeidere, hans ektefelle og designet tekstilene i mange av hans byggeprosjekter. Hjørdis Knutsen var utdannet vever fra Kunst og Håndverkskolen i 1928, og var mest aktiv på 1950- og 1960-tallet. De vevde tekstilene er i forskjellige teknikker, hovedsakelig produsert av andre enn henne selv. Hun samarbeidet også med industrien. Hjula Væveri vevde gardiner til Den norske ambassaden i Stockholm og var involvert i Hotell Viking i Oslo, to sjeldne eksempler på at tekstilindustrien leverte stoffer til monumentalbygg.

Fotograf Teigen på Hotell Viking

Problemhotellet

Etter å ha vært stappfullt gjennom OL-halvåret meldte problemene seg: Det var vanskelig å skaffe nok gjester til giganthotellet. Først i 1956 ble det meldt om overskudd i driften, men det viste seg senere at dette skyldtes at Oslo kommune subsidierte husleien kraftig.

Jappehotell

Oslo Sporveier. Trikk motorvogn type SL79 linje 15 fra Nygata over Biskop Gunnerus' gate mot Jernbanetorget. Clarion Royal Christiania Hotel (tidligere Hotell Viking) med butikker i bakgrunnen. Thoresen, Roar

Hotellets dårlige lønnsomhet ble det en belastning for Oslo kommune, som solgte det i 1976. Det kompromisspregede 1950-talls-hotellet ble også mer og mer utdatert. På 1980-tallet gikk det fra tvangssalg til å gjenoppstå som et av jappetidens fyrtårn under navnet Royal Christiania, tidsriktig med messing og marmor, og brukt som TV-studio for bl.a. Melodi Grand Prix i 1990. Dessverre sto det ferdig da jappetiden var på hell, og økonomien skrantet utover på 1990-tallet. Oslos mest flashy hotell ble igjen like nedslitt som på 1970-tallet.

The Hub

The Hubs nettside, 1. mars 2019 Choice Hotels, web

En totalrenovering av hotellet var nødvendig, inkludert riving av store deler av bygget og bygging av nye sidebygg. Bare eksteriøret av det gamle tårnet gjenstår. Petter Stordalens Chocie-hotellkjede fikk oppgaven med å gjenreise den gamle hotellkjempens rykte - om enn ikke navn: The Hub er det nye navnet på det som igjen er Norges største hotell, med 810 rom.

Hotell Viking på Digitalt Museum

Det er et stort utvalg av bilder fra Hotell Viking på Digitalt Museum, både fra Norsk Teknisk Museum / Dextra, Oslo Byarkiv, Oslo museum m.fl. Flere av etterkrigstidens mest kjente fotografer som Teigen og Ørnelund har hatt oppdrag på hotellet.