main article image
Museum Stavanger

Mablis

Mablis, marbles, klinkekuler. Du vet hva jeg snakker om, ikke sant? Men visste du at kulene kunne være "rester" fra den grafiske industrien som barna fikk å leke med?

Klinkekuler eller mablis?

I min oppvekst på østlandet kalte vi de små runde glasskulene for klinkekuler. Noen så små som en fingernegl, med lekre fargede striper, mens andre så store og tunge at de fylte en liten barneneve. I Stavanger kalles disse kulene for mablis. Ordet kommer fra det engelske "marbles", altså marmor.

Kuler i marmor. Kulene ble brukt av litografer til å preparere eller slipe litosteinene. Etter en tid ble disse slitt og måtte skiftes ut, og da sto ungene klare for å ta imot de fine slepne kulene som ble brukt i lek og konkurranser: mablis eller klinkekuler. Norsk grafisk museum

Korning

John Smith i arbeid med korning av offsetplater i sliperiet ved det grafiske firmaet Dreyer A/S. Bøthner, Bjørn / Norsk grafisk museum

Marmorkuler ble av litografer brukt for å korne, eller slipe, brukte litosteiner eller senere offsetplater for gjenbruk. Da ble de helt glatte, og måtte kornes på nytt i en maskin som på bildet. Over platen la man et lag marmorkuler og en masse av sand og vann. Maskinen ristet på massen, og i løpet av en times tid var platen klar.

Order this image

Share to