Stavangers først hermetikkfabrikk i Øvre Strandgate 38
Stavangers først hermetikkfabrikk i Øvre Strandgate 38 Johannessen, Hakon (1880-1978) / Stavanger byarkiv

Stavangers første hermetikkfabrikk

I dette trehuset startet hermetikkindustrien i Stavanger. Den 23. juni 1873 ble firmaet Stavanger Preserving Co. etablert av Henrik Finne, Knud Knudsen, Lars Berentsen og George William Groom. Planen var å lage hermetisk mat til byens seilskuter, og andre kunder rundt i Norge og ellers i verden.

Den første tiden

Hermetikkboks fra Stavanger Preserving Co. Boksen inneholdt oksekjøtt med suppe, det viktigste produktet for de første norske hermetikkfabrikkene. Norsk hermetikkmuseum

For de første hermetikkfabrikkene var det viktig å ha gode blikkenslagere. Boksene ble laget for hånd med hjelp av blikksakser og loddebolter. Den første personen som ble ansatt hos Stavanger Preserving Co., var Daniel Severin Danielsen. Han hadde jobbet hos de to første hermetikkfabrikkene i Norge.

Stavanger Preserving Co. trengte dyktige folk til å lage maten, og til å foreta selve hermetiseringen. Til dette hyret fabrikken inn ekteparet Martha og Martin Trulsen. De hadde begge jobbet på norges første hermetikk, Chr. Aug. Thorne i Moss. Martin ble formann og Martha ble bestryerinde, og var den eneste kvinnelige ansatte med fast ukelønn.

Produktene

Stavanger Preserving Co. sin franske priskurant fra rundt 1878. MUST/Norsk hermetikkmuseum

De første årene produserte Stavanger Preserving Co. flere typer hermetisk mat. De fleste råvarene ble kjøpt lokalt, men de importerte også kjøtt og grønnsaker fra blant annet Danmark. Eksport var viktig for firmaet, og de reiste tidlig rundt i verden på internasjonale utstillinger. På priskuranten over, reklamerer de med medaljer fra utstillinger i Paris, Brussel, Philadelphia og London. I de tidlige årene var utstillinger en viktig måte å vise seg frem på. På utstillingene viste firma frem sine produkter, knyttet kontakter og en fikk ofte medaljer en kunne bruke på trykksaker, som tegn på god kvalitet.

"Crossed Fish" etikett fra rundt 1880 Statsarkivet Stavanger/ Pa 0534 - Stavanger Typografiske Forening.

Norske sardiner introduseres

Høsten 1879 røkte Martin Gabrielsen brisling i sitt sjøhus i Sandvigå i Stavanger. Senere traff han Stavanger Preserving Co. sin direktør Johan Mejlænder, og de ble enige om å samarbeide om å utvikle produktet videre. Direktør Mejlænder hermetiserte eskene på fabrikken og lagret dem i to uker. Etter lagringen, smakte han på brislingen. Brislingen minnet ham om franske sardiner. Derfor kalte han det produktet for norske sardiner, og begynte å markedsføre dem til forretningsforbindelser. Den første tiden ble sardinene røykt i Gabrielsen sitt sjøhus og fraktet til Stavanger Preserving Co. sin fabrikk med håndkjerre. Etter hvert tok Stavanger Preserving Co. over røykingen selv. Direktør Mejlænder reiste blant annet til Altona og Hamburg for å studere røykerier. Etter studieturen fikk han bygget et røykeri på fabrikken i Øvre Strandgate etter tysk modell.

Ny Hovedfabrikk

Til tross for utbygginger, ble etter hvert fabrikken i Øvre Strandgate 38 for liten. I 1900 åpnet Stavanger Preserving Co. en ny hovedfabrikk i Vågen i Stavanger. Etter dette, var fabrikken i Øvre Strandgate fortsatt i bruk til produksjon av flere typer hermetikk som kjøtt- og middagshermetikk. I 1955 avslutet Stavanger Preserving Co. produksjonen av hermetikk i den gamle fabrikken, og leide den ut til andre formål. i 1967 ble fabrikken revet. På stedet for Stavangers første hermetikkfabrikk står nå kjøpesenteret Herbarium.

I 1967 ble Stavangers første hermetikkfabrikk revet. På bildet kan en se pipene og murveggene til det gamle røykeriet. Lunde, Ommund / Stavanger byarkiv

Share to