Photo: Hjønnevåg, Vibeke / Hallingdal Museum

Skinnfellroser

79 objects

Skinnfellroser er trykkblokker i tre med innskårne relieffer. Motivene kan være dyr som løve, hund, krokodille, fabeldyr, hest og rytter, soldatfigur og fisk m.m. eller det kan være figurer som hjerter, roser, initialer eller årstall m.m. Noen rektangulære skinnfellroser har gjentatte figurer i lengderetningen som bølger, kors og hjerter. Det er store variasjoner i utskjæringene og en ser tydelig forskjell på håndlaget til den som har lagd skinnfellrosene. Noen er mer uvørent utskjært og andre er svært fint gjort. Fargene som er brukt til trykking på skinnfellene har vært svart eller rød. Skinnfellrosene har mange navn som trykkblokk, skinnfellstempel, skinnfellros og bare ros m.m.

Skinnfellene som ble pyntet med trykte roser var lagd av saueskinn og de ble brukt som sengetøy. Hallingdal Museum har noen få skinnfeller i samlingen, men de fleste gamle skinnfellene i Hallingdal har nok blitt kastet av ulike grunner.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to