• Kinsarvik kirke er en hvitkalket murkirke fra andre halvdel av 1100-tallet. Det kvadratiske koret mot øst ble bygd til i første halvdel av 1200-tallet. Inntil da hadde koret vært en del av det rektangulære kirkerommet, adskilt med et korskille. I forbindelse med arkeologiske utgravinger i 1960-61 ble det funnet rester etter stolper fra en stavkirke under kirkeskipet.

Kirkens interiør er et resultat av restaureringen på 1960-tallet. Kirken har enkelte middelalderelementer bevart, som de store kalkmaleriene. På skipets nordvegg står St. Mikael og veier sjeler på en skålvekt, og på sørveggen en hellig biskop. Rundt vinduene er det geometriske dekorranker. Kirken har også en romansk døpefont av kleberstein, mens kirkemodellen i nisjen over korbuen er en kopi. Originalen står på Bergen museum og har en gang bekronet et middelaldersk helgenskap.

Kirken har en noe usedvanlig prekestol. Den er fra 1609 og har en form som kan tilsi at stolen tidligere har vært en lektorieprekestol. Prekestolen er dekorert med malerier av Kristus flankert av Charitas og Spes, og Fides og Pietas. På alteret står en stor barokk altertavle fra 1690-tallet med bildefelt i to etasjer og gjennombrutte vinger.

Kilder: Ekroll, Ø. og Stige, M. (2000) Kirker i Norge, bn. 1, Oslo
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Kinsarvik kyrkje

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to