• Enebakk kirke

Enebakk kirke er en middelaldersk steinkirke, med rektangulært skip og rett avsluttet kor. Portaler og hjørner er i huggen sandstein, mens kirken for øvrig er bygd av bruddstein. Steinarbeidet er enkelt og uten annen dekor enn profilene i vederlagsteinene mellom sidekant og bue i portalene. Skip og kor ble bygd på 1100-tallet, mens vesttårnet ble bygd til på 1200-tallet. Tårnet var opprinnelig høyere enn nå, men ved en ombygging omkring 1520, ble den øverste delen revet. Takrytteren over tårntaket ble bygd av Christoffer Thornebøger i 1622, og er dermed det eldste bevarte tretårnet i landet.

Kalkmaleriene i kirkerommet ble avdekket på 1960-tallet. De ble opprinnelig malt på slutten av 1500-tallet og dekket da alle veggene, men ble senere overmalt etter reformasjonen. Dekorasjonene er utført i renessansestil. Rundt korbuen har det sannsynligvis vært avbildninger av alle de syv dødssyndene, men bare Gjerrigheten er bevart, samt tekstfeltet under Hovmod. I koret er en av de fire dydene bevart, Rettferdigheten.

I 1608 fikk kirken nytt alterparti med katekismetavle, som er en altertavle uten bilder, kun med tekst, i dette tilfellet Fader vår, innstiftelsesordene til nattverden og de ti bud. Altertavlen ble senere forhøyet med et bildefelt som viser Korsfestelsen. Dette ble gjort i 1660-årene, da reformasjonens strenge syn på bildebruk i kirkene var mildnet. Døpefonten fra 1100-tallet er av kleberstein med romansk dekor. Over korbuen henger et triumfkrusifiks i tidliggotisk stil.

Kilder:
Ekroll, Øystein og Morten Stige: Kirker i Norge 1, Oslo 2000
    Photo: Hovedorganisasjonen KA

Enebakk kirke

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to