• Jf. "Katalog for Lom Bygdesamling, 1925. Utarbeidd for Lom Heimbygdlag ved O.A". inneholder Aukrustsamlingens nr.: "100-161, 62 selatre & høvrel. Arbeid av Klukkstad, Skjaak-Ola, Sev. Sperrstad, Sylfest Skrinde osv. Alle fra Lom og Skjåk. 30 selatre og 32 høvrel. NB. Desse tre er mest alle dei eldste typur i Gudbrandsdalen, some skriv utan tvil fra fyre reformasjonen".
Bogtre i bjørk med delar av dråttet, or-ring, ore og uppholdsreim. Gul, raud og grøn akantusskurd på svart botn. Hol i midten til dråttet. Slitasjespor ved alle tre festene.
DEKOR. De mere avdempete gule, grønne, røde farger tilhører fargebruken på slutten av 1700-tallet begynnelsen 1800-tallet. Den forenklede akantus hører hjemme i samme periode. Sammenhengende ranke i barokstil. Som LBY0150a antatt produsert av Hans Olsson Helleløkken (1791-1858).
BRUK. Høvre og bogtre hører sammen. De utgjør de primære festeanordningene for seletøyet og medvirker til å fordele trekkbelastningen på en hensiktsmessig måte. Høvren er plassert fremme over ryggen på hesten. Den har huller eller ringer som tømmene blir ført igjennom og er i tillegg festepunkt for rygg- og bære-/oppholdsreimer. Bærereimene går videre nedover og er koplet til draget/skåken.
Bogtrerne er festet til hverandre over nakken med en nakkereim og rundt brystet med en brystreim. Midt på treet er det hull for feste av dråtten. Dråtten, en 6-7 cm. bred, stiv lærreim, blir i motsatt ende festet til draget/skåken.
    Photo: Gudbrandsdalsmusea

Bogtre

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to