• Fra Norsk Skogmuseums varmrøykingsanlegg for fisk på Prestøya.  Fotografiet er tatt under arrangementet De nordiske jakt- og fiskedager 2015.  Til venstre leverer Bjørn Erik Skaug mer fisk til salgsbordet, der hans datter Reidun står klar til å ekspedere kundene.  I bakgrunnen skimter vi noen av kundene, som nyter nyrøykt fisk med tilbehør.

Varmrøyking er en tilberedningsmåte for fisk på linje med koking og steking.  Den forholdsvis svale og kortvarige røykinga har begrenset effekt, og varmrøykt fisk har følgelig ikke like lang holdbarhet som kaldrøykt.  Nytilberedt varmrøykt fisk er imidlertid delikat og velsmakende.  Varmrøykingsanlegget ligger på en bakkekam, med en forholdsvis kort røykkanal fra et punkt nede i bakkeskråningen opp mot ei kasse, der fisken henges eller legges, og hvor røyken samles.  Ved Skogmuseets røykeanlegg på Prestøya er det et kasseformet røykkammer med skuffer eller brett med nettingbotn, som fisken legges på.  Kassa dekkes med et strieklede.  Etter innledende fyring med ved, som etterlater seg glør i den nedre delen av røykkanalen, fyres det blant annet med einerbar, som gir fin røyk.  Temperaturen inne i røykekammeret bør være mellom 60 og 80 grader.  Det tar fra 45 minutter til to timer å få fisken serveringsklar, avhengig av fiskens størrelse, fyringa og av hvilket smakspreg som ønskes.  trekasse med skuffer med nettingbotn.  Under jakt- og fiskedagene serveres den varmrøykte fisken direkte fra røykeanlegget, med flatbrød, smør og gjerne lettøl til.
    Photo: Løken, Bård / Anno Norsk skogmuseum

Fra Norsk Skogmuseums varmrøykingsanlegg for fisk på Prestøya. Fotografiet er tatt under arrangementet De nordiske jakt- og fiskedager 2015. Til venstre leverer Bjørn Erik Skaug ...

Created with Sketch. Add a comment or suggest edits
Created with Sketch. Add a comment or suggest edits

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to