• Såkalt strøvelte ved Høymodammen i Julussvassdraget i Elverum kommune i Hedmark, fotografert vinteren 1927.  Med de lange fløtingsdistansene man hadde i Glommavassdraget var det ønskelig at tømmeret fikk en forsiktigf tørk, før det ble slått på vassdragene.  En av måtene å løse dette på, var den vi ser på dette fotografiet.  Tømmerkjørerne la først et par stokker på elvebrinken, vinkelrett på vassdragets strømretning.  Oppå dette underlaget la de ei «flo» av tømmerstokker, tett inntil hverandre og parallelt med strømretningen.  Slik fortsatte de, med to «strøstokker» på tvers og floer på langs, inntil strøvelta var høy nok.  Denne tilleggingsmåten gjorde det enkelt å rulle stokkene uti vassdraget når vannstanden var høvelig for å starte fløtinga.  Denne strøvelta var ikke helt vellykket fordi den ble lagt for langt fram på elvebrinken, slik at noen av stokkene i frontpartiet raste ut lenge før det var aktuelt å foreta noe utislag.
    Photo: Anno Norsk skogmuseum

Såkalt strøvelte ved Høymodammen i Julussvassdraget i Elverum kommune i Hedmark, fotografert vinteren 1927. Med de lange fløtingsdistansene man hadde i Glommavassdraget var det øn...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

You have unsaved changes.

Are you sure you want to leave this page?

Share to