• Tømmervase ved Funnefossen i Glomma, nærmere bestemt i Nes kommune på Øvre Romerike.  Fotografiet er tatt mot et forholdsvis stilleflytende elveparti.  I forgrunnen til venstre lå en del fløtingstømmer sammenfiltret, antakelig fordi at dette var grunt farvann.  Bakenfor ser vi et tårn med kabelforbindelse på tvers av elveløpet.  Dette var antakelig en taubanestasjon for transport av gods til og fra Funnefoss tresliperi, som lå ved det vestre fosseløpet.  Det kan synes som om området ved taubanetårnet var skjermet ved hjelp av ei ledelense.

Funnefossen var drøyt 800 meter lang, og på denne strekningen hadde Glomma et fall på bortimot 11 meter.  Fossen deles i to av en holme.  Det vestre løpet var best egnet for tømmerfløting, og derfor var vanligvis det østre skjermet av ei lense i fløtingssesongen.  Ved lav vannføring hadde fløtingstømmeret lett for å sette seg fast også i den vestre delen av elveeiet.  Det var trolig dette som hadde skjedd da dette fotografiet ble tatt.
    Photo: Anno Norsk skogmuseum

«Funnefoss.»

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to