Borgstua er laftet og består av to rom. Bygningen er i en etasje og den er utvendig kledd med rødmalt panel. Det største rommet ligger mot vest og er den egentlige borgstua. Den bl...
Borgstua er laftet og består av to rom. Bygningen er i en etasje og den er utvendig kledd med rødmalt panel. Det største rommet ligger mot vest og er den egentlige borgstua. Den ble brukt til konfirmantundervisning. Her er det jernovn og lyspeis. Dette rommet har flatt tak med bjelker. Rommene har hver sin inngang med fyllingsdører. Det er også dør mellom de to rommene. Det vestre rommet har et vindu, det østre har to. Det er spor etter et gjenkabbet vindu i hver endevegg. Det østre rommet har åpen røst. Et lite tilbygg midt på bygningen er oppført for å huse gårdsuret som skal være laget av Abraham Pihl. Bygningen står på en murt ringmur. Taket har teglstein. Bygningen er forsikret og den er utstyrt med røykdetektor som varsler brannvesen, og tyverialarm med direkte varsling til vekterselskap.
About the object
about
Borgstua er laftet og består av to rom. Bygningen er i en etasje og den er utvendig kledd med rødmalt panel. Det største rommet ligger mot vest og er den egentlige borgstua. Den ble brukt til konfirmantundervisning. Her er det jernovn og lyspeis. Dette rommet har flatt tak med bjelker. Rommene har hver sin inngang med fyllingsdø... Borgstua er laftet og består av to rom. Bygningen er i en etasje og den er utvendig kledd med rødmalt panel. Det største rommet ligger mot vest og er den egentlige borgstua. Den ble brukt til konfirmantundervisning. Her er det jernovn og lyspeis. Dette rommet har flatt tak med bjelker. Rommene har hver sin inngang med fyllingsdører. Det er også dør mellom de to rommene. Det vestre rommet har et vindu, det østre har to. Det er spor etter et gjenkabbet vindu i hver endevegg. Det østre rommet har åpen røst. Et lite tilbygg midt på bygningen er oppført for å huse gårdsuret som skal være laget av Abraham Pihl. Bygningen står på en murt ringmur. Taket har teglstein. Bygningen er forsikret og den er utstyrt med røykdetektor som varsler brannvesen, og tyverialarm med direkte varsling til vekterselskap.
Borgstua fra Vang er oppført mellom 1720 og 1730 av prost Nils Dorph. Den ble gitt til museet i 1909 av den norske stat. Gjenoppført på utstillingsplassen 1910/1911. Tatt ned og gjenoppført på Domkirkeodden 1913/1914. Huset ble ved gjenoppføringen på museet tilbakeført til en antatt opprinnelig tilstand. Vinduer og vindusplassering er også rekonstruert etter spor i veggene. Ved oppføring på museet fikk huset et lite tilbygg for plassering av Abraham Pihls gårdsur, som opprinnelig hang et annet sted på prestegården.
Oppføring: 1720 - 1730
Oppført under prosten Dorph mellom 1720 0g 1730
Aksesjon: 1909
(Museets arkiv)
Gitt til museet av den norske stat 1909
Gjenoppføring: 1910 - 1911
(Museets arkiv)
Gjenoppført på Utstillingsplassen 1910/1911
Flytting: 1913 - 1914
(Museets arkiver)
Flyttet og gjenoppført på Domkirkeodden 1913/1914.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».