• Blinkeøks, brukt til å merke trær som skulle hogges forestående driftssesong. Dette er en tveegget øksetype, med et «vanlig» plant, kileformet blad med konvekst buet egglinje på den ene sida og en profilert stålsko med fasslipt egg på den andre. I dette tilfellet er øksehodet 30 centimeter høyt (fra egg til egg). Sentralt på denne smidde delen er det et «øye» eller «vedarom» med elipseformet tverrsnitt (5,0 X 2,5 cm i fronten) for skaftet. «Kjakene» rundt øyet har sprekkskader. Det plane, kileformete bladet er drøyt 7,5 centimeter bredt i den ytre enden (i rett linje mellom egglinjas ender) og cirka 6 centimeter høyt.  På den øvre bladdelen er det et gjennombrutt hull, muigens for oppheng. Den profilerte stålskoen med fasslipt egg er utsmidd på baksida av øksas sentralakse har en stilisert korneform. Denne komponenten er om lag 2,2 centimeter høy (målt ved smaleste punkt i ytterkant). Eggen er planslipt. Øksehodet veier 1 157 gram. Dette redskapet ble avlevert til Norsk Skogbruksmuseum uten skaft.  Øksa har ikke noe smedstempel, men ei liknende øks i museets samling (SJF.02898) er stemplet «SANDBERG».

Blinkeøksa var et viktig redskap i hogstregimer der skogeier eller en annen fagperson på vegne av skogeier ønsket å styre hogsten i retning av trær som det var økonomisk lønnsomt å avvirke, enten fordi disse trærne hadde en bruks- eller omsetningsverdi som man ønsket å realisere, eller fordi felling kunne gagne andre, omkringstående trær og gi dem bedre utviklingsmuligheter.  Stammene på de trærne som skulle felles fikk blinkebless i brysthøyde, der disse blessene var godt synlige for skogsarbeiderne også i djupsnø vinterstid. Når barkstrimlene var hogd løs, vendte blinkeren øksa og slo inn det profilerte merket i blinkeblesset. Dermed fikk han tydeliggjort at blesset i stammen ikke var noen tilfeldig skramme treet hadde fått - det var et signal om en tydelig intensjon om å felle det blinkede treet. Det var vanlig at det ble hogd blinkebless med merke også nede ved rota. Dette merket ble sittende på stubben etter at treet var felt, og det gjorde det mulig for skogeieren eller driftsbestyreren å kontrollere at skogsarbeiderne hadde hogd de blinkete trærne, og bare dem.

Opprinnelig registreringstekst:
«Øksa er av jern, den er antagelig hjemmesmidd. Skafthullet sitter omtrent midt på. Bladet har skjegg og et hull for opphenging i den avrundete enden av skjegget.  Blinkeøksa har kronemerke. Elektrolyse- og voksbehandlet ved NSM jan.-febr. 1975 Brukssted: Skogvoktergården, Storjord i Salten, Nordland.»
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to