• Forholdsvis smal og tung arbeidsøks som har vært brukt i Glomma fellesfløtingsforenings båtbyggeri på Breidablikk i Åsnes. Sjølve øksa er 24 centimeter høy, målt fra eggen til nakkepartiet. Den nedre delen av øksebladet er snaut 6,5 centimeter bred, målti rett linje mellom ytterendene av eggpartiet. Derfra smalner bladet noe mot et punkt like under «øyet» (skafthullet), der bredden er 5,3 centimeter. «Kjakene» på øyets bredsider tiltar i bredde mot nakketpartiet på den «bakre» tverrenden. Denne øksa har med andre ord det enkelte kalte «dølanakke», en løsning som ofte ble brukt for å stabilisere skjeftinga på økser med smale blad. Her er nakkepartiet 9,7 centimeter langt og 3,6 centimeter bredt. Øksa er stemplet «THOR» øverst på venstre sideflate (sett i øksebrukerens perspektiv).

Denne øksa har et 70,5 centimeter langt treskaft. Skaftet er bredt og smalt i den fremre enden (ca. 7,0 X 2,8 centimeter like bak innskjeftinga) og noe mer rundovalt i den bakre enden. Denne redskapsdelen er rett, uten antydning til skaftknopp i den bakre enden. Overflatestrukture kan tyde på at skaftet er formet ved hjelp av kniv. I den fremre enden er det slått inn en trekile, som skulle sikre at øksehodet og skaftet satt godt ihop. Denne kilen har  ei svært oppfliset endeflate. Den ser imidlertid ut til å ha fungert godt, for skaftet har ingen slagmerker i den bakre enden. Det har med andre ord ikke vært behov for å banke øksa bedre inn på skaftet igjen med jevne mellomrom. En del mørke avsetninger på den fremre delen av økseskaftet antas å være kvaestoffer som det har klebet seg fast diverse ureinheter i.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Created with Sketch. Add a comment or suggest edits
Created with Sketch. Add a comment or suggest edits

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to