• Totrådvotter, strikket av grålig ullgarn.  Vottene er av en type som på Finnskogen ble kalt "Skasli-votter", etter Marie Skaslien fra Grue Finnskog, som igjen hadde lært det av sin mor, Marte Skaslien.  Forfatteren og tradisjonsbæreren Åsta Holth mener at Marte må ha lært strikketeknikken av sin mor igjen, som var fra Græsberget på Brandval Finnskog. 

Vottene har vrangbord med to vridde rettmasker og en vrangmaske, og er deretter strikket med to tråder av samme gråfarge.  Strikketeknikken går ut på å strikke en rett og en vrang, for deretter i neste omgang å gjøre motsatt.  Ved ujevnt maskeantall vil en få rett over vrangt og vrangt over rett, hvis ikke vil en få en tolags vott.  Kvinner som strikket liknende votter i Trøndelag sier at de alltid strikket rett med den venstre tråden og alltid kaste vrangt med den høyre.  På dette votteparet er det brukt rundfelling, men fra Grue kjenner en også slike votter med spiss felling.  Åsta Holth skrev følgende: "Skal dei bli jamne og fine heilt til topps, er det best med spiss felling.  Det blir da fire fellingar på kvar side av votten, annakvar omgang.  Eg for min del finner det best å strikke vrangmaska med den tråden ein har over vinstre pekefinger. .... Og da dei av en eller annen mystisk grunn alltid blir jamnare på vranga, så snur vi dei når vi er ferdige!"

Åsta Holth anbefalte for øvrig å bruke tjukke pinner slik at vottene skulle bli elastiske.  Hun gjorde også oppmerksom på at en måtte ha flere masker enn i vanlige, glattstrikkete votter.... "Minst 18 masker på pinne til mannsvott, og ei maske meir på en av pinnene. "

Denne dobbeltstrikkete typen votter ble ansett for å være både varme og elastiske.  Strikketeknikken finnes det fortsatt kvinner på Finnskogen som kan ifølge Åsta Holth (1984) og Margit Bredesen (2010).  En liknende strikkevottradisjon, "døbbeltvotta", er også dokumentert fra Tydal i Sør-Trøndelag, men ikke fra nabobygda Selbu, som er kanskje er mer kjent for sine strikkevottradisjoner. 

Margit Bredesen forteller (2011) at denne vottetypen har blitt strikket i hele Grue, men tradisjonen har vært best bevart på Finnskogen, der man har fortsatt å strikke slike votter siden Åsta Holths dager. Tidligere har det vært vanligst med dame- og herrevotter. Grue Finnskog Husflidslag har utarbeidet mønster på dame- og herrevotter, tre ulike størrelser og modeller på barnevotter og en enkel, liten babyvott. 

Det er utarbeidet materialposer med mønster, 3-tråders Rauma strikkegarn. Dette er til sallgs ved å kontakte Grue Finnskog Husflidslag.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

vott

Created with Sketch. Add a comment or suggest edits
Created with Sketch. Add a comment or suggest edits

1 comment

  • Denne votten har blitt strikket i hele Grue, men vært best bevart på Finnskogen. Vi har en ubrudt tradisjon på å strikke denne votten siden Åsta Holths dager. Tidligere har det vært vanligst med dame- og herrevotter. Grue Finnskog Husflidslag har utarbeidet mønster på dame- og herrevotter, tre ulike størrelser og modeller på barnevotter og en enkel, liten babyvott.
    Det er utarbeidet materialposer med mønster, 3-tråders Rauma strikkegarn. Dette er til sallgs ved å kontakte Grue Finnskog Husflidslag.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to