• Fløterhake som skal ha vært brukt til «å ta bindinger med», altså til å løsne stokker som hadde satt seg fast i elveløpene og forårsaket at det bygde seg opp digre hauger som stadig fanget mer av tømmeret som kom fra ovenforliggende områder. Aksesjonsteksten denne gjenstanden fikk da den ble innlemmet i museets samling forteller ingenting om hvordan haken ble brukt, men formen og utførelsen vitner om at det her var snakk om en soliditet og kraftutfoldelse som langt overgikk det som kunne utøves med en ordinær fløterhake.

Denne haken er smidd av stangjern med et noenlunde kvadratisk tverrsnitt, cirka 2,0 X 2,0 centimeter. Den har en triangulær form, eller rettere sagt en A-form. Nederst på beina på «A-en» er det gjennombrutte hull der det er innsmidd ringer som er lagd av rundjern med cirka 1,1 centimeters diameter. Diameteren på disse ringene er 8,8 og 8,4 centimeter. Det er nærliggende å anta at de tjente som festepunkter for trekktau. I den øvre/ytre enden av «A-en» er ett av beina forlenget i en utoversvunget krok. Kanskje har også det andre beinet vært avsluttet i en slik krok, men der ser det ut til å være ei bruddflate i ytterenden.

Denne gjenstanden var antakelig rusten da den ble innlemmet i Norsk Skogbruksmuseums samling. Den er seinere elektrolysebehandlet og innsatt med korrosjonsbeskyttende voks.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Fløterhake

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to