• Øks av den typen som har vært brukt til å merke tømmer som ble levert ved fløtingsvassdrag for annamming før det skulle slås ut i vannet og fløtes sammen med virke som skulle til mange ulike trelast- og treforedlingsbedrifter.  Øksehodet eller øksebladet (den smidde delen) er 14,2 centimeter høyt fra eggen til nakkepartiet. Øksenakken er 9,0 centimeter lang og 2,8 centimeter bred bakerst, 2,1 centimeter foran. Bredden på øksehodet avtar fra nakke- mot buksida av skaftet. På den nedre delen av bladets venstre side (sett i øksebrukerens perspektiv) er det utsmidd en 3,3 til 3,5 centimeter høy «stålsko» med fasslipt, profilert egg. Økseprofilen har en oval sirkel i den ene enden og et kors i den andre og kan minne om omkretsen av det tegnet som i mange sammenhenger brukes på kvinnekjønnet (som sies å være en stilisert gjengivelse av den romerske gudinna Venus' håndspeil). Dette merket ble slått inn i yteveden på tømmerstokker som var kjøpt av trelasthandleren Hans Sundt (jfr. merkekart for Glomma 1906) for å gjøre det mulig å skille hans virke fra tømmer som skulle til andre bedrifter fra sorteringsanleggene i den nedre delen av vassdragene. På venstre side av øksebladet finner vi produsentens navn og adresse - «CHR. ØSTMO  ELVERUM». 

Denne øksa har et snaut 60,4 centimeter langt, rett skaft av ask. Som økseskaft flest er det bredest i høyderetningen og smalest i bredderetningen foran, ved skjeftinga. Den bakre delen av skaftet er mer rundovalt. Den fremre delen av skaftet er kilet med trekile, for å redusere faren for at økseholdet skulle falle av under merkearbeidet.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to