• Øks - brukt til merking av fløtingstømmer i målings- og annammingsprosessen som foregikk langs vassdragene i overgangsfasen mellom vinter og vår, da tømmerstokkene etter måling formelt skiftet eier - fra skogeieren som hadde organisert hogst og framkjøring til sagbruk eller treforedlingsbedrift, som kjøpte tømmeret med sikte på videre bearbeiding til produkter som var salgbare på et større marked. 

Øksehodet er cirka 17 centimeter høyt fra eggpartiet til nakken. Nakkedelen er 8,2 centimeter lang, 3,3 centimeter bred i den bakre enden og snaut 2,3 centimeter i den fremre. Slagflata på øksenakken er svakt konvekst buet. «Kjakene» som omgir «øyet» (skafthullet) smalner fra nakkepartiet og nedover. Bladet er odrøyt 5,5 centimeter bredt.  Nederst på høyre side (sett i øksebrukerens perspektiv) er det utsmidd en 4,4 centimeter høy (målt i ytterkant) stålsko med en profilert, fasslipt egg. Denne merkeprofilen knyttes på Glomma fellesfløtingsforenings merkekart til Lisleby Bruk A/S i Fredrikstad. Dette øksehodet har ingen stempler som kan fortelle hvem som har smidd det.  Eggpartiet har en liten bruddskade. Redskapet er avlevert til museet uten skaft.

Opprinnelig registreringstekst:
«Øksa mangler skaft. Merket er skadet. Det tilhører Lisleby Bruk A/S. Det står på merkekart 1889 og 1930.»
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Øks

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to