• Denne saga har et 81 centimeter langt smidd blad. Tannlinja er noe konkav, og tennene er støtstilte, altså filt slik at de skar bare når bladet ble beveget (skjøvet) i en retning (framover fra det intakte handtaket). Tennene er om lag 5 millimeter høye, og de later til å være vigget. Filfaser er det derimot vanskelig å se, slik saga er bevart. Den midtre delen av bladryggen er en aning konkavt buet, men mot endene er bladryggen konvekst buet. Godset i bladet er om lag 2,5 millimeter tjukt, men i og med den nevnte vigginga må vi anta at skåret ble 3,5 millimeter bredt. Bredden på sagbladet avtar noe fra den ene enden mot den andre - fra 10,5 til om lag 6,5 centimeter. I den bredeste bladenden er det utsmidd en vinklet tange. På den oppovervendende enden av denne tangen er det festet et 13,4 centimeter langt treskaft (antakelig av bjørk) med ovalt tverrsnitt. I den smaleste enden av bladet er det et gjennombrutt hull. Dersom saga har vært brukt slik det har vært antydet (se fanen «Historikk»), kan dette ha vært et festepunkt for et handtak som ble betjent av en mann som arbeidet på undersida av en «sagstilling». Alternativt kan det naturligvis også ha vært et opphengshull. 

Denne saga var antakelig rusten da den ble overlatt til Norsk Skogbruksmuseum. Museets personale har elektrolysebehandlet jernet og impregnert det med korrosjonsbeskyttende voks. 

Se historikk-fanen og SJF.00640, hvor det finnes refleksjoner om bruken av slike sager.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Sag

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to