• Modellen av lensebindsel der det var vidjer som forbandt lensestokkene, ende mot ende. Her er stokkene illustrert med to runde, barkete vedkabber (engde 23,4 og 25 centimeter), som er forbundet med hverandre ved hjelp av en vidjearm som er vridd av fire vidjer. I fullskalaversjoner av slike lensebindsel ble endene av de fire vidjene stukket ned i 7 cm dype (nesten gjennomgående) hull og plugget fast der ved hjelp av trekiler. Emnene til vidjene måtte varmes og ble plugget fast i et tre der de kunne vris før slik at noen av fibrene i lengderetningen ble splittet. På denne måten ble bindselet smidigere og mer robust med tanke på bruddskader. Når man la lenser i fullskalaformat brukte man granvidjer av rettvokst og helst kvistrein smågran. På denne modellen er det bjørkevidjer.¨
 
Slike «fireflettings» vidjearmer ble brukt på 8 til 9 tommers lensetømmer med åtte 2-toms hull i hver stokk. Lensearmen ble brukt til inngrining av bommer som skulle favne cirka 2000 tylvter. Vidjearmer av denne typen ble delvis brukt under fløtinga på Randsfjorden fram til 1912. 
Modellen er laget av tidligere innarbeidingsmann i Randsfjorden Andreas Ringvold, Bjoneroa. (f. 1887, 75 år i 1962).
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Lensebindsel

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to