• Tømmerhogging med øks.  Bildet er tatt vinterstid, som tradisjonelt var høysesong for skogsdrifter.  Vi ser en skogsarbeider som har «sokket» et bartre ved å hogge veg kvister og bark på om lag halvannen meter ned mot rota.  Dette ble gjort fordi treet uansett skulle barkes, og ergonomisk sett var det enklere å barke denne delen av stammen i stående stilling enn når treet var felt og lå på marka.  Da dette fotografiet ble tatt var skogsarbeideren i ferd med å starte hogginga ved rothalsen.  Her hogg han to innhogg, fra hver sin side av treet, slik at han til slutt hadde noenlunde kontroll med fallretningen.  Skogsarbeideren på dette fotografiet er Konrad Eggen (1917-1992) fra Horndalen i Elverum i Hedmark.  Da dette fotografiet ble tatt hadde han gått ut av sitt opprinnelige yrke for å bli vaktmester ved Norsk Skogbruksmuseum, men da museumspedagogen og fotografen trengte bistand til å lage bildeserier som skulle vise skogsarbeid i ulike faser, stilte han opp som «fotomodell» i et antrekk av den typen han som ung mann brukte under manuelle drifter på ulike steder i Sør-Østerdalen.  Eggen var her kledd i vadmelsbukser og grå busserull.  Han hadde beksømsko og snøsokker av lær på beina, og en vidbremmet hatt på hodet.  Fotografiet er antakelig tatt i skogen på Prestøya i Glomma, mellom Norsk Skogbruksmuseum og Glomdalsmuseet.
    Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Norsk skogmuseum

Tømmerhogging med øks. Bildet er tatt vinterstid, som tradisjonelt var høysesong for skogsdrifter. Vi ser en skogsarbeider som har «sokket» et bartre ved å ho