• Fra en av arbeidsbenkene i Knudsen-smia i Mjøndalen, der øksesmed Oddbjørn Knudsen har lagt ut en del arbeidsstykker i stål på ei rekke. Hensikten var å vise hvordan ”merkedelen” – eggpartiet på ei merkeøks – for å vise den lange serien av bearbeidingsprosesser som måtte til før denne delen av øksa var ferdig. Diagonalt i denne bildeflata, på et grått filtstykke, ligger stålstykker som viser de leddene i denne prosessen som fulgte etter emnet var bearbeidet til en ”kantete U”, der det var slått et hull sentralt i emnet, der det profilerte eggpartiet etter hvert skulle formes. De komponentene som vises på dette fotografiet illustrerer hvordan emnet gradvis ble utvidet og tynnet, slik at det etter hvert var klart for forming av merkeprofilen ved hjelp av maler, som vi ser ytterendene av i øvre hjørne, lengst til høyre i bildeflata. Framfor (over) rekka av stålkomponenter ligger to små pappstykker, det ene rektangulært med et gjennombrutt timeglassformet hull i sentrum, den andre en timeglassformet bit, lik de flisene som skulle slås ut med den ferdige øksa. Fotografiet ble tatt i samband med at Norsk Skogmuseum hadde ytret ønske om å få fullføre dokumentasjonen av øksesmiinga, som ble påbegynt ved at Knudsen lot museet fotografere og videofilme smiinga av nakkepartiet til ei merkeøkse cirka to år tidligere. 

Knudsen-smia har huset en familiebedrift som produserte merkeøkser, strafføkser (avkortingsøkser), blinkeøkser, hoggøkser og fløterhaker i Mjøndalen gjennom tre generasjoner i perioden fra 1896 til 1980. Den gjenlevende smeden, Oddbjørn, begynte i lære hos faren Odmund (f. 1900) i slutten av 1940-åra, og hadde fulltidsjobb i smia fram til 1963-64. Deretter hjalp han faren, som holdt virksomheten gående til 1980, når han hadde ledig tid. Oddbjørn har restaurert smia, og som pensjonist driver han formidling av håndverkstradisjoner sammen med assistenten John Lystad.
  Photo: Ljøstad, Ole-Thorstein / Anno Norsk skogmuseum

Fra en av arbeidsbenkene i Knudsen-smia i Mjøndalen, der øksesmed Oddbjørn Knudsen har lagt ut en del arbeidsstykker i stål på ei rekke. Hensikten var å vise hvordan ”merkedelen” ...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to