• Tegning av to menn i aktivitet med handredskaper ved brannfronten under en skogbrann.  Mannen lengst til venstre kaster jord på flammene med en spade, mens han til venstre har en ”kvast”, et bladformet slagredskap, antakelig med ei vifte av stålspiler i fronten.  Dette redskapet ble brukt til å banke vekk flammer i markvegetasjonen med.  I bakgrunnen har tegneren markert at motivet er fra en skogbrann ved å tegne furulegger og unggran bak et slør av røyk. 

I tekstheftet til bildeband nr. 1161 – «Skogbrannslokking II: Slokkingsmetoder» – har Birger Strømsøe, som var fagkonsulent for denne serien, skrevet følgende tekst om dette motivet:

«5. TØRRE METODER
Ved mange skogbranner vil vanntilgangen være så mangelfull at en utelukkende må bruke tørre metoder under slokkingen.  De tørre metodene kan bestå i f. eks. : bruk av kvaster, spader til å kaste mineraljord inn i ildbandet, felling og rydding av branngater, utlegging av mineraljordstrenger, pløying av branngrøft, eller endelig vernebrenning – alt etter hvor heftig skogbrannen er.  En kombinasjon av to eller flere av de nevnte arbeidsoperasjonene vil vanligvis bli aktuelt.»
    Photo: Anno Norsk skogmuseum

"Tørre metoder"

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to