Buskerud papirfabrikk ble bygd på Åssida i Drammen (den gang Lier kommune) i 1913-14. Selskapet som sto bak denne industrietableringa valgte å kalle bedriften A/S Phønix Papirfabr ...
Buskerud papirfabrikk ble bygd på Åssida i Drammen (den gang Lier kommune) i 1913-14. Selskapet som sto bak denne industrietableringa valgte å kalle bedriften A/S Phønix Papirfabrikk. Fabrikklokalene ble bygd med tanke på to papirmaskiner, men det ble i første omgang bare installert en. På den ville aksjonærene produsere kjente papirkvaliteter, blant annet greaseproof. Driften gikk godt de første par åra, men i 1917 måtte virksomheten innskrenkes på grunn av avsetningsvansker. I 1921 kom krakket som rammet hele treforedlingsindustrien, og som for Phønix Papirfabrikks del førte til konkurs og tvangsauksjon i 1922. Anlegget ble solgt til Drammens Privatbank, som fikk i gang ny produksjon under navnet Phønix Paper Mills. Det nye driftsselskapet gikk konkurs i 1925. Året etter ble virksomheten overtatt av Oslo-firmaet Emil Moestue A/S, som fikk virksomheten i gang igjen under navnet A/S Buskerud Papirfabrikk. Moestue-konsernet hadde tunge engasjementer innenfor grafisk industri, så etter eierskiftet ble fabrikken på Åssida først og fremst produsent av trykk- og skrivepapir. Takket være sin tilhørighet til et industrielt miljø som produserte trykksaker i store opplag, greide bedriften seg gjennom mange av de vanskelige periodene for papirfabrikkene, både i 1930- og 1970-åra. Etter at Moestue-konsernet ble overtatt av Borregaard, ble Buskerud Papirfabrikk en liten enhet i en stor industriell organisasjon. I 1986 overdro Borregaard fabrikken til Oslo-firmaet Herlofson & Rinde, som hadde andre visjoner for eiendommene, og derfor raskt signaliserte at de ønsket å legge ned papirproduksjonen. De fleste av de ansatte ble oppsagt like før jul i 1986. Virksomheten ble likevel holdt gående, med en liten stab, til desember 1987. Et par år seinere ble det igangsatt et stort boligbyggingsprosjekt på fabrikktomta.
Transport av transformator som skulle installeres på A/S Buskerud Papirfabrikk på Åssida i Drammen (den gang i Lier kommune) i 1936. Fotografiet er tatt på det som den gangen var ei ny bru over Drammenselva. Transformatoren skulle åpenbart fraktes fra jernbanestasjonen over elva og videre på vegen mot Krokstadelva til en nådde fabrikken. Ifølge et avisoppslag (jfr. SJF-F. 000618) var dette en transport som først ble mulig da det kom ny bru, fordi den gamle ikke var konstruert for å bære slike tunge lass. Om denne transformatoren heter det for øvrig at den var tysk og veide 6 tonn.
Fotografiet er tatt på et nytt brulegeme, der det ennå ligger en del trematerialer, muligens fra anleggsperioden, langs fortauskantene. På fortauene står det en del menn og unggutter - de siste med sykler - og betrakter transporten, som skjer ved hjelp av en lastebil med etterhengt tilhenger, hvor transformatøren later til å være innebygd i ei kasseramme. På den andre sida av brua ses forskjellige bygårder og kirka ved Bragernes torg, og bakenfor dette igjen hever en skogkledd ås (Bragernesåsen) seg over byen.
Dette og en rekke andre fotografier ble overdratt fra De norske Papirfabrikanters Forening/Treforedlingsindustriens Bransjeforening til Norsk Skogmuseum etter initiativ fra Inger Beate Lundsgård i desember 2008. Overdragelsen av fotografiene skjedde da organisasjonens kontor skulle flyttes fra Norsk Industri i Oscars gate 20 i Oslo. I forbindelse med denne saken diskuterte vi også arkivene. Da det viste seg at organisasjonen allerede hadde avlevert en del arkivalia til Riksarkivet, ble det også denne gangen foretatt avlevering dit, men fotografiene ble altså overført til Norsk Skogmuseum. Dette bildet er nr. 41 i et album som er merket "A/S BUSKERUD PAPIRFABRIKK 1-3 1928 - 30-6 1949".
1 comment
"Fabrikklokalene ble tatt i bruk som kjøpesenter."
Det har aldri vært noen kjøpesenter her, ei heller butikker. Bare boliger ...
egil.oygard, January 8, 2018
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».