• Skoltefossen i Pasvikelva i Sør-Varanger kommune i Finnmark.  Fossen er 3,9 meter høy.  Navnet fikk den etter ei gruppe skoltesamer som søkte hit for å drive fiske. Fisket ved denne fossen er nevnt av svenske Oluf Burman alt i 1598. Den gangen var det skoltesamiske nomadegrupper som søkte til Skoltefossen hver sommer for å skaffe seg vinterforsyning av laks. Fra begynnelsen av 1800-tallet har en del skoltesamer vært fastboende i Neiden, og fra 1830-åra kom også en del finske innvandrere (kvæner) flyttende dit for å drive jordbruk. Dermed ble det strid om rettighetene til laksen og andre ressurser. Siden en rettssak om dette spørsmålet i 1848 har det såkalte käpäläfisket med kastenot vært et fellesforetak for hele lokalsamfunnet.
    Photo: Kaas, Hartvig Huitfeldt / Anno Norsk skogmuseum

Skoltefossen i Pasvikelva i Sør-Varanger kommune i Finnmark. Fossen er 3,9 meter høy. Navnet fikk den etter ei gruppe skoltesamer som søkte hit for å drive fiske. Fisket ved denn...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to