• Gardstunet på Grubben i Hattfjelldal, slik det så ut i 1911.  Fotografiet er tatt mot våningshusa på garden, som står på rekke (gavl mot gavl) og later til å være oppført i fire etapper.  Ytterveggene er delvis bordkledde.  Helt til venstre på bildet ses gavlen på stabburet.  Til høyre for og bak våningshusrekka står flere mindre bygninger, delsvis skjult bak en vedstabel.  Ei kvinne satt på en tømmerstokk her, like ved to parkerte kjerrer.  Foran våningshusfløyen hang det klesvask på ei raje.  Helt i forgrunnen var det ei lita bru over et bekkesikl, samt en del tømmer og hunved. 

Da dette fotografiet ble tatt var det Nils Gabrielsen og kona Nikoline Larsdatter som hadde bygselskontrakt på denne eiendommen.  De bodde her sammen med et par mindreårige barn, men også den voksne dattera Klara Nilsdatter bodde på bruket med mann og barn. 

Jorda i Hattfjelldalen var lenge på utenbygds hender.  Lenge var det velstående familier i Nord-Norge som eide dette godset, men i 1865 ble eiendommen oppkjøpt av engelske interssenter i det som etter hvert ble hetende The North of Europe Land & Mining Comp. Limited - på Helgeland vanligvis omtalt under navnet «Ængelskbruket» (jfr. fanen «Opplysninger»).  De utenlandske investorene avvirket skogen i høyt tempo og uten særlig tanke på gjenvekst og foryngelse.  I 1892 vedtok stortinget «Lov indeholdende Forbud mod Udførsel af Trævirke m.v. fra Nordlands, Tromsø og Finmarkens Amter» for å sette en stopper for slik virksomhet, noe som førte til at det engelske selskapet forsøkte å selge eiendommene på Helgeland.  Staten avslo et tilbud om å kjøpe skogene i 1898 på grunn av selskapets prisforlangende.  Året etter kom det et nytt tilbud.  Staten valgte da å kjøpe Hattfjelldalsgodset, dels for å redde de uthogde skogene, dels for å kunne bidra til at de mange leilendingene i bygda fikk kjøpe brukene sine og dels for å bli kvitt det utenlandske eierskapet.  På overtakelsestidspunktet var det 102 matrikulerte bruk i Hattfjelldalen, hvorav 99 hadde vært drevet som leilendingsbruk under det engelske selskapet.  Grubben var ett av disse.

Noen dokumenter med informasjon om eier- og bruksforhold knyttet til Grubben og mange andre eiendommer i Hattfjelldal finnes under fanen «Opplysninger».
    Photo: Angell, Adolf Otto / Anno Norsk skogmuseum

"Gården Gruben i Hatfjelldalen."

Created with Sketch. Add a comment or suggest edits
Created with Sketch. Add a comment or suggest edits

1 comment

  • Adolf Otto Angell ble født i Kristiansund i 1879, hvor han opererte som fotograf frem til 1899 da han reiste til USA og Dakota. Etter et kortvarig opphold, returnerte han fra Chicago til Norge i 1903 og etablerte seg som fotograf i Trondheim. Han overtok det fotografiske utstyret til Helga Wikborg, som var i ferd med å avslutte sin virksomhet. Han tok med seg utstyret og flyttet til Mosjøen i 1904 hvor han åpnet virksomhet i Sjøgata 45 A, hvor han hadde bolig og butikk. Her bodde han sammen med kona Mildrid Anna og deres sønn Jakob Markus Angell. Han etablerte også filialer i Brønnøysund og Nesna.

    Rundt 1915 reiste han med familien tilbake til Amerika og Washington, hvor han døde i 1956.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Order this image

Share to