• Tømmerlunner og tømmerutslag i Mo statsskoger i Nordland.  Fotografiet er åpenbart tatt fra ei tømmervelte på en elveskråning der det har vært lett å rulle virket ut i fløtingsvassdraget.  I forgrunnen ses endene på en del stokker som ligger tett og parallelt.  Ved elvebredden nedenunder ligger virket mer hulter til bulter.  Vassdraget er bredt og stilleflytende.  Det ligger fortsatt snø langs breddene, noe som tyder på at opptaket er gjort tidlig i fløtingssesongen.  Landskapet preges ellers av slake åser med granskog. 

Tømmervelte i Mo statsskoger på Helgeland, antakelig omkring 1910.  Skogforvalteren i regionen arbeidet på denne tida med noe han kalte en «overhugning», der målet var å fjerne moden og overmoden skog, samt «skraptrær» som leilendingene på statens grunn hadde satt igjen når de hadde hogd til husbruk, med sikte på å få opp ny og bedre ungskog.  I 1910 anslo skogforvalter Ivar Ruden at det ville ta fire-fem år før all statsskogen i Mo hadde vært gjennomgått med slike hogster.  Etter hogst, kvisting, aptering og barking ble tømmeret ble kjørt på snøføre til elveskråningene, som den vi ser på dette fotografiet.  Der ble det lagt i digre velter, som lett kunne rulles ut i vassdraget når fløtingssesongen skulle starte.  Mye av statens tømmer ble brukt i trelastproduksjonen ved statens eget sagbruk på Revelen, som  hadde et godt marked i skogfattigere regioner lengre nord i landet.
    Photo: Ruden, Ivar Martin / Anno Norsk skogmuseum

"Mo statsskoger. Tømmerlunner og tømmerutslag."

Created with Sketch. Add a comment or suggest edits
Created with Sketch. Add a comment or suggest edits

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to