• AURSMOEN TETTSTED
    Photo: Museene i Akershus

AURSMOEN TETTSTED

1 comment

  • Klokkergården, eller Aursmoen, som gården egentlig heter, var en husmannsplass under Prestegården. Ætten på gården kan følges fra tidlig på 1700-tallet fram til da kommunen overtok den på slutten av 1800-tallet. Moen, som gården oftest ble kalt, ble så tatt i bruk til de behov kommunen hadde. Det ble bygget kommunelokale og skole på eiendommen.

    Kommunelokalet, som fortsatt står der i dag, ble satt opp i 1884 med tømmer fra den gamle kirken som ble bygget i 1617.

    Skolen. Skoleloven av 1860 var et viktig skritt mot en moderne grunnskole i Norge. Loven slo fast at den gamle omgangsskolen skulle avvikles og faste skoler skulle opprettes. Loven forutsatte at det ved alle hovedkirker skulle være en fast skole, men i Aurskog var det ingen. Og skolene skulle ledes av et styre nedsatt av kommunestyret. De gamle omgangsskolelærerne var blitt utdannet av klokkeren med tilsyn av presten, og presten ble derfor en selvskreven formann i det nye skolestyret.

    Det var sokneprest Schønheyder som gikk i bresjen for bygging av skole, men i starten fikk skolen plass i kommunehuset. Til venstre på bildet kan vi se den vesle, gamle skolen. Våningshuset på Moen ble etter hvert tatt i bruk som bolig for læreren ved skolen. Lærer Arne Næverdal bodde her, og han var samtidig også klokker i kirken. Det er nok det, sammen med den sterke koblingen mellom skole og kirke, som har gitt navnet «Klokkergården» til den gamle husmannsplassen.

    Tekst og informasjon skrevet av Vidar Harethon, oktober 2021

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to