Brød og Sirkus

article image

I det gamle Rom handlet "Brød og Sirkus" om å stagge folkets opprørstrang ved å gi dem mat og underholdning. Hos oss handler det om å utforske maten vår i fortid, nåtid og fremtid gjennom lekbaserte aktiviteter.

Maximum attendees

30

Place

Moss, Norge se kart

Duration

120 minutter

Time period

April - Mai

Cost

Free

Competency goals

Inneholder læringsmål for:
  • 5. - 7. trinn: Mat og helse (MHE01-02) and Samfunnsfag (SAF01-04)

Samfunnsfag (SAF01-04)

grades 5 - 7

  • utforske korleis menneske i fortida livnærte seg, og samtale om korleis sentrale endringar i livsgrunnlag og teknologi har påverka og påverkar demografi, levekår og busetjingsmønster
  • utforske og presentere ei global utfordring ved berekraftig utvikling og kva for konsekvensar ho kan ha, og utvikle forslag til korleis ein kan vere med på å motverke utfordringa og korleis samarbeid mellom land kan bidra
  • beskrive geografiske hovudtrekk i ulike delar av verda og reflektere over korleis desse hovudtrekka påverkar menneska som bur der

Mat og helse (MHE01-02)

grades 5 - 7

  • vise samanhengar mellom matvaregrupper og næringsstoff som er viktige for god helse
  • bruke reiskap, grunnleggjande teknikkar og matlagingsmetodar til å lage trygg og berekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • bruke sansane til å utforske og vurdere matens smak og tekstur og til å utforske anretning av mat
  • bruke oppskrifter i matlaging og rekne ut og vurdere mengda i porsjonane både med og utan bruk av digitale ressursar
  • lage måltid frå ulike kulturar og fortelje om og utforske korleis sosialt fellesskap og samhandling kan vere med på å styrkje god helse

Show competency goals

Fokusområde

Korn har til alle tider spilt en hovedrolle i verdens matforsyning, så også i Norge og Moss. Fra de første kvernkallene til nyere tids industrielle kornmøller har denne virksomheten vært med på å forme byen. Ulike meieriprodukter, noen få grønnsaker og noe konservert kjøtt og fisk har også stått på menyen, før Nordmenn ble et potetspisende land på 1800-tallet.

I dag er kostholdet vårt langt mer variert og påvirket av nye og gamle mattradisjoner fra alle hjørner av verden. Men selv om vi har tilgang til det meste, velger vi ofte usunn og ultraprossesert mat. Dessuten mener noen at vi spiser alt for mye kjøtt. Er det bærekraftig å spise det samme i fremtiden, eller er vi nødt til å etablere nye matvaner?

Innhold og gjennomføring

Museet holder til i en gammel kornmølle i Møllebyen. Dermed er det naturlig at elevene får se møllesteiner, turbin og drivverk, som fortsatt befinner seg her. I tillegg får de et riss av norsk mathistorie, og en idé om hva vi kanskje kommer til å spise i fremtiden.

Sentralt i opplegget står to konkurransedrevne gruppeaktiviteter:

  • Maling av korn på håndkverner. Melet blandes i en enkel brødeig som stekes på takke.

  • Smaks-challenge! De ulike gruppene velger en "munnskjenk" som smaker på ulike produkter, hvorpå gruppen får poeng hvis munnskjenken tør å smake og hvis hen i samspill med gruppen klarer å gjette hva det er og når produktet var vanlig å spise: fortid (før krigen), nåtid (etter krigen) eller tilhører det fremtiden?

Forberedelse og etterarbeid

Hjelp oss å knytte museumsbesøket til det som skjer i klasserommet!

Før museumsbesøket gjør dere følgende oppgave:

Valgfritt, så lenge det relaterer til det som skisseres i vårt undervisningsopplegg.

Etter museumsbesøket gjør dere følgende oppgave:

Mat-quiz som dere får på e-post.

Order form

More school experiences

School
Card Image

Feyer & Fayancemysteriet

Dalane Folkemuseum

Samfunnsfag Kunst og håndverk grades 3 - 4
School
Card Image

Sau i Dalane

Dalane Folkemuseum

Kunst og håndverk Samfunnsfag grades 5 - 7
School
Card Image

Museumsbuss: Berekraftig reiseliv

Norsk Reiselivsmuseum

Samfunnsfag Norsk Samfunnskunnskap grades 8 - 10 VG1 VG2 + 1 more grades

Share to