Share to
I det gamle Rom handlet "Brød og Sirkus" om å stagge folkets opprørstrang ved å gi dem mat og underholdning. Hos oss handler det om å utforske maten vår i fortid, nåtid og fremtid gjennom lekbaserte aktiviteter.
Maximum attendees
30
Duration
120 minutter
Time period
April - Mai
Cost
Free
Competency goals
- 5. - 7. trinn: Mat og helse (MHE01-02) and Samfunnsfag (SAF01-04)
Fokusområde
Korn har til alle tider spilt en hovedrolle i verdens matforsyning, så også i Norge og Moss. Fra de første kvernkallene til nyere tids industrielle kornmøller har denne virksomheten vært med på å forme byen. Ulike meieriprodukter, noen få grønnsaker og noe konservert kjøtt og fisk har også stått på menyen, før Nordmenn ble et potetspisende land på 1800-tallet.
I dag er kostholdet vårt langt mer variert og påvirket av nye og gamle mattradisjoner fra alle hjørner av verden. Men selv om vi har tilgang til det meste, velger vi ofte usunn og ultraprossesert mat. Dessuten mener noen at vi spiser alt for mye kjøtt. Er det bærekraftig å spise det samme i fremtiden, eller er vi nødt til å etablere nye matvaner?
Innhold og gjennomføring
Museet holder til i en gammel kornmølle i Møllebyen. Dermed er det naturlig at elevene får se møllesteiner, turbin og drivverk, som fortsatt befinner seg her. I tillegg får de et riss av norsk mathistorie, og en idé om hva vi kanskje kommer til å spise i fremtiden.
Sentralt i opplegget står to konkurransedrevne gruppeaktiviteter:
-
Maling av korn på håndkverner. Melet blandes i en enkel brødeig som stekes på takke.
-
Smaks-challenge! De ulike gruppene velger en "munnskjenk" som smaker på ulike produkter, hvorpå gruppen får poeng hvis munnskjenken tør å smake og hvis hen i samspill med gruppen klarer å gjette hva det er og når produktet var vanlig å spise: fortid (før krigen), nåtid (etter krigen) eller tilhører det fremtiden?
Forberedelse og etterarbeid
Hjelp oss å knytte museumsbesøket til det som skjer i klasserommet!
Før museumsbesøket gjør dere følgende oppgave:
Valgfritt, så lenge det relaterer til det som skisseres i vårt undervisningsopplegg.
Etter museumsbesøket gjør dere følgende oppgave:
Mat-quiz som dere får på e-post.