Share to
Omvising for VGS. Hvem var hanseatene? Hvordan var livet på Bryggen i hanseatenes tid? Hvordan påvirket hanseatene Norge og Bergen - og omvendt? Hvilke spor ser vi etter hanseatene idag? Finn ut under et besøk på Schøtstuene og Bryggen
Maximum attendees
30
Duration
45-90 minutter
Time period
Skoleåret 2024/2025, utenom mandager
Cost
Free
Other info
Adresse: Øvregaten 50
Competency goals
- vg2: Historie (HIS01-03)
- vg3: Historie (HIS01-03)
Hanseatene var tyske handelsmenn som var en sentral del av bybildet i Bergen i rundt 500 år. Det Tyske Kontor på Bryggen var aktivt fra ca. 1360 - 1761. Gjennom organisasjon og kapital var de i store deler av perioden dominerende i fjernhandelen med tørrfisk og andre varer.
Kontoret i Bergen var i omfang det største av de fire Kontorene hanseatene opprettet. Gjennom kulturmøter i 500 år satte hanseatene sitt preg på byen og er derfor en enormt viktig del av det som har gjort Bergen til hva byen er i dag.
I 1979 kom Bryggen på UNESCOs verdensarvliste, og arven etter den «tapte handelskulturen» etter hanseatene var sentral i grunngivingen til dette. Visste du at Bryggen i Bergen er eneste sted i verden med bevarte bygninger fra hanseatene?
Det Hanseatiske Museum i Finnegården er under restaurering til 2027 – vår hovedarena er fram til åpning Schøtstuene og Bryggen.
Oppmøte er på Schøtstuene, Øvregaten 50
Gjennomføring
Omvising med formidler på Schøtstuene, samt Bryggepassasjene og fronten av Bryggen.
I våre omvisinger på Schøtstuene og Bryggen kan vi gi elevene et unikt innblikk i den hanseatiske historien på flere plan:
Den større konteksten med Hansaforbundet, internasjonal handel og maktforhold fra middelalderen til vår tid Den lokale historien og hanseatenes betydning for Bergen Det menneskelige; hvordan var livet for menneskene på Bryggen og andre involvert i handelen gjennom den hanseatiske perioden? Få historien på nært hold; gjenstander, bygninger, Bryggen og Vågen. De lange linjer: Arven etter hanseatene – hvordan er vi påvirket av den hanseatiske perioden i dag? Betydningen av verdensarv og kulturminner. Omvisingen kan tilpasses ulike hovedfokus og problemstillinger etter lærers ønsker.
Spørsmål og kommentarer kan sendes til hanseatisk@museumvest.no
Beskrivelse av kompetansemål
VG2, VG3 & Påbygging Historie
Det vi formidler på en omvising på Schøtstuene og Bryggen kan tilpasses og treffe en rekke kompetansemål i læreplanen for historie, spesielt VG2. I vår grunnomvising treffes i størst grad:
VG2:
gjøre rede for hvordan handel og økonomiske systemer har påvirket maktforhold og menneskers liv utforske hvordan kommunikasjon og kulturmøter har hatt betydning for mennesker i Norge og verden VG3:
gjøre rede for årsaker til at mennesker har migrert, og diskutere kulturmøtene sett fra ulike perspektiver. vurdere hvordan mennesket har forholdt seg til naturen, forvaltet og brukt ressurser og bruke historiske perspektiver i samtale om bærekraftige løsninger