main article image

Kvarbergterrinen

En stor samling av sølv

Det gikk gjetord om sølvsamlingen på Nigard Kvarberg i Vågå. På slutten av 1800-tallet var det kjent at familien på garden hadde en stor samling med gammelt sølv. Det var flere sølvkanner, det var staup og begere, brudebelte og sølvhekter, tannpirker og luktevannshus, sukkerdrysse, skjeer og punsjeøse – og denne terrinen. Museumsmenn kom for å se – og slapp så vidt inn.

Foto: Audbjørn Rønning, Maihaugen

På Kvarberg var nok også deler av sølvsamlingen i bruk, slik som sølvkanner når det skulle drikkes velkomst. Til vanlig var de oppbevart på et utilgjengelig rom på loftet. Sølvet var sparepengene – plassert i lett omsettelige verdier før det fantes banker i bygdene. I gamle skifter er sølv alltid oppgitt etter vekt – det var sølvverdien som var det viktige, ikke den kunstneriske utformingen. Denne terrinen er liten. Den er ikke til suppe, men kanskje til fløte eller sterkere drikker. Den har også et lokk, som når det tas av og snus, står som en skål på fire kulebein.

Fuglehoder og akantusranker

Terrinen er rikt dekorert med fuglehoder på håndtakene, en flott akantusranke med innflettede blomster og fugler langs kanten og festonger på lokket. Der finner vi også et rikt speilmonogram tilhørende terrinens opprinnelige eier. Vi vet ikke hvem, men vi vet når. Det er gullsmeden Hans Olufsøn (1665–1700) som laget den i 1690-årene. Han holdt til i Larvik og på Bragernes i Drammen. Gullsmeder var blant de første som tok inn blomsterbarokken fra europeisk kunst og videreførte den i Norge. Det legendariske Kvarbergsølvet var til salgs i 1905. Ny eier på garden trengte penger til å få garden på fote mer enn å sitte på slike gamle verdier. Det ble Maihaugen som kjøpte samlingen med god hjelp av Lillehammer Sparebank.

Mange kopier

Denne terrinen vakte slik oppmerksomhet at den ble kopiert av gullsmed Frisenberg på Lillehammer, og senere også av David-Andersen i Oslo og andre gullsmeder. Det finnes nå mange kopier – men bare én original.

Lokk til terrinen. Foto: Audbjørn Rønning, Maihaugen

Terrin SS-14512 Hans Olufsøn Nedre Kvarberg, Vågå ca 1690

Nigard (nedre) Kvaberg

IMPULSER - gjennom tid og over landegrenser

Gjenstanden vises i Maihaugens basisutstilling "IMPULSER - gjennom tid og over landegrenser". Et gjennomgående tema i utstillingen er kulturell utveksling over landegrenser. Både i tekstiler og i treskurd ser vi påvirkningen utenfra, for eksempel i rike akantusskjæringer eller silkebrokader. Impulsene har kommet enten ved at folk har krysset grenser, eller gjennom handel og import. Det ga inspirasjon til særegne uttrykk i møte med bygdehåndverkere, kunstnere, lokal materialbruk og økonomi. Påvirkningen gikk på tilsvarende måte ut av regionen gjennom eksport av varer og ideer.

Order this image

Share to