Den dramatiske finnmarkshøsten i 1944

Vadsø, høst 1944. Arkiv: Finnmark fylkesbibliotek, Rune Rautios krigshistorisk arkiv

Arkivdagen 2019

Arkivdagen ble arrangert på biblioteket i Vadsø 7. november 2019. Tema var frigjøringen av Øst-Finnmark for 75 år siden. Rune Rautio holdte et foredrag om høsten 1944 i Øst-Finnmark. Han fortalte med fotografier, kart og utdrag fra rapporter og dagbøker hva som hendte og om stemningen i oktober-november 1944.

Det ble også åpnet en utstilling som viser fotografier fra Rune Rautios og Alf Nestor Bergstads krigshistoriske samlinger. Begge samlingene deponeres på Finnmark fylkesbibliotek. Disse inneholder historie og arkivstoff om Finnmark fra frigjøringen og tvangsevakueringen som fremdeles er gjemt, glemt og ikke tidligere formidlet til publikum.

Krigshistoriker Rune Rautio er opprinnelig vardøværing, men bor per i dag i Kirkenes. Han har rundt 30 år samlet inn et enormt stor og omfattende krigshistorisk arkiv fra Finnmark og Nordkalotten. Han har reist mye i Europa og i Russland og gjennom samtaler og innhenting av fotografier og dokumenter fra krigsveteraner Rautio har skaffet dette unike arkivet som kan si å være et livsverk. Arkivet inneholder over 20.000 fotografier og 15 hyllemeter ulike dokumenter bl.a. kart, dagbøker, brev og sjeldne tidsskrift «Luftflotte». Arkivet er foreløpig ikke tilgjengelig på nett, kanskje kan det bli i framtiden?

I tillegg fotografiene fra Rune Rautios arkiv ble det stilt ut bilder fra Alf Nestor Bergstads samling som Fylkesbibliotek tok mot i 2017. Bildeserien viser et unikt materiale fotografert av soldater i Den Norske Brigade, 2. Bergkompani under deres oppdrag "Frigjøringen av Finnmark 1944-1945" som kom i stand under dekknavn "Øvelse Crofter". Denne serien er tilgjengelig i Digitalt Museum.

Utstillingsbilder fra Rune Rautios arkiv

Utstillingsbilder fra Alf Nestor Bergstads samling

Bildene er tilgjengelig i Digitalt Museum:

Resten av bildene fra Alf Nestor Bergstads samling:

Se også en tekst "Arne Arnesen forteller om sine opplevelser med Bergkompani 2 i Finnmark", publisert tidligere i en artikkel i Digitalt Museum: https://digitaltmuseum.no/021188588085/frigjoringen-av-finnmark-1944-45

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to