Eidsfoss ligger på landtungen (eidet) mellom Bergsvannet og Eikeren. Det lille stedet har i dag ca 400 fastboende, og her har det vært industriell virksomhet i lang tid. Vannkraften fra det korte elvestrekket med 17 meter høydeforskjell, drev kornmøller fra 1300-tallet og oppgangssager fra 1500-tallet, men det var først da den dansk-norske kongen Christian V gav major og trelasthandler Caspar Herman Hausmann oppdrag å anlegge et jernverk der i 1697 at et lite samfunn vokste fram. For den dansk-norske kronen ble det stadig viktigere å sikre tilførsel av det strategiske metallet, ettersom sannsynligheten for en krig med Sverige ble stadig mer sannsynlig.
For å kunne anlegge jernverk på Eidsfoss, var Hausmann imidlertid avhengig av å få en avtale med grev Wedel Jarlsberg. Det var greven som satt på stedets privilegier, der særlig retten til avvirke skogen, utnytte vannfallet og utskrive bønder til å levere trekull og kjøre malm, var blant de viktigste. Pliktkjøringen gjaldt omtrent 300 gårder som lå innenfor cirkumferensen, et område som strakk seg i underkant av fire mil ut fra jernverket, altså så langt unna som Skoger og deler av Våle. Betalingen bøndene fikk for kjøringen var bestemt av Kongen i København, og var gjenstand for en del misnøye. Særlig klagde bøndene, som i dette område i stor grad var selveiende, på pliktkjøringen av malm, som de mente slet på hester og utstyr. Det var også klager på behandlingen kullkjørerne fikk av verkets betjenter.
Industribygningene fra den første fasen er stort sett borte (med unntak av en liten smie fra ca 1780), men mange senere driftsbygninger er godt bevart, i tillegg til herskapsanlegget Eidsfoss hovedgård fra midten av 1700-tallet, forsamlingshuset Hallen fra 1909, fellesbadet fra 1908, Kraftverket fra 1915, og mange arbeiderboliger fra 17- og 1800-tallet. Eidsfoss ble drevet som et jernverk til 1880-årene. Det vil si at verket produserte sitt eget råjern ved reduksjon av jernmalm i en ca ni meter høy, trekullfyrt såkalt masovn. Teknologien og ekspertisen ble i den første tiden hentet fra Tyskland, og kunnskapen ble overført fra far til sønn. Først da Bergverksakademiet på Kongsberg ble etablert i 1757, utviklet Norge egne fagmiljøer på relevante områder som metallurgi. I løpet av 1800-tallet opplevde de norske jernverkene stadig sterkere konkurranse fra utlandet, særlig England og etter hvert USA. Den lange fredstiden gav samtidig lav etterspørsel. Da masovndriften ble nedlagt, fortsatte Eidsfoss verk som et støperi, noe som innebar å smelte om jernskrap i en Kupolovn, der brenselet var basert på steinkull. Dette og elektrifisering medførte at industrien ikke lenger måtte være lokalisert langs fossen, og industribygningene ble flyttet til et område nærmere Eikeren. Som jernverk produserte Eidsfoss stort sett ovner og stangjern (halvfabrikata til videre bearbeiding). I støperitiden ble produktspekteret utvidet til å omfatte produkter som landbruksmaskiner, dekorative elementer som stakittgjerder og vinduer og jernbanemateriell.