Fra "Liv i stuene" 1976
Fra "Liv i stuene" 1976 Anno Glomdalsmuseet Attribution-NonCommercial-ShareAlike (CC BY-NC-SA)

Liv i stuene på «Europas vakreste friluftsmuseum»

I 2024 er det 65 år siden Liv i stuene ble arrangert for første gang. I autentiske omgivelser kan du oppleve mat, aktiviteter, klær og folk slik de kan ha vært for 50, 100 eller 300 år siden. Mange drømmer om å reise i tid. For de fleste av oss er Liv i stuene det nærmeste vi kommer å gjøre det. Frivillighet og personlig engasjement er en bærebjelke i arrangementet, den dag i dag. Og fortida er fortsatt like aktuell.

Nye idéer slår an

Fra det første arrangementet i 1959. Anno Glomdalsmuseet Attribution-NonCommercial-ShareAlike (CC BY-NC-SA)

Ideen om Liv i stuene ble lansert i 1959. Amatørteater, kostymer og kreativ formidling på scene var en del av formidlingen på Glomdalsmuseet allerede tidlig på 1920-tallet. Men nå ville man også gi hus og tun i det vakre friluftsmuseet liv.

Arrangementet ble raskt populært. Kommunene tok ansvar for programmet etter tur. To og to kommuner fylte hvert år «sine» tun med innhold. Det ble presisert hvor viktig det var at bidragsyterne snakket rett dialekt. Aktørene var iført gamle klær eller kostyme fra egne områder. Det som møtte publikum skulle være naturlig.

Høydepunkt i sommerprogrammet

Målet var ikke å finne opp nytt, men å skape miljøer for gjenkjennelse og nostalgi. Litt fornying ble det naturlig nok med tida likevel, og både lokal og nasjonal presse var som regel på plass.

På 1960-tallet var Liv i stuene inne i en gullalder. Her er noen høydepunkter:

• 1966: Lørdagskveld av Wilhelm Moberg filmes av NRK og sendes på TV, og det var kjendistevling i styltegang mellom datidas idrettstjerner og veteraner fra 1930-tallet.
  • I 1967 ble ungjenta som spilte gitar mens bestemor flettet hosoband slått stort opp i Dagbladet.
  • I 1968 demonstrerte Ola og Gudrun Skogstad ysting og brødbaking i seterstua fra Follansvangen. Femti år tidligere hadde Ola fridd til Gudrun i den samme seterstua, men da sto den i Alvdalsfjella.
Ola og Gudrun Skogstad i seterstua der han fridde til henne femti år tidligere. Fra Liv i stuene i 1968 Grønoset, Dagfinn / Anno Glomdalsmuseet Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Selskap rundt bordet på Åset (1968). Alme Foto, Rena / Anno Glomdalsmuseet Attribution-NonCommercial-ShareAlike (CC BY-NC-SA)

"Alle" var der

På det meste kunne arrangementene ved Glomdalsmuseet samle 5000 publikummere, og det var flere i løpet av sommersesongen. I løpet av åra har de store sommerarrangementene i friluftsmuseet hatt mange navn: Utflytterdag, seterdag, dyras dag og barnas dag, men i dag er de samlet under ett navn – Liv i stuene.

Riksantikvar Harry Fett krediterte Magnus Hamlander (1877-1951) og Glomdalsmuseet for å ha ført folkekomedien inn i norsk museum og for å ha ført den levende folketradisjonen inn i distriktsmuseene. Inspirasjonen hentet man i Sverige. Allerede i 1895 begynte man med teater ved friluftsmuseet på Skansen i Stockholm. Det var nybrottsarbeid, som staket ut en kurs for museumsbevegelsen i Skandinavia som vi fortsatt lener oss på. Levendegjøring av kulturarven er fortsatt et viktig mål i museumsformidlingen.

Liv i stuene er Glomdalsmuseets største arrangement. Vi bruker ikke lenger bare et par tun, men fyller så mye vi kan av museumsparken vår. Nesten hundre aktører bidrar til å skape den tidsreisen Liv i stuene nå har blitt.

Bildekavalkade

Liv i stuene er et arrangement for alle generasjoner. Ofte er hele familien med og formidler (1965) Anno Glomdalsmuseet Attribution-NonCommercial-ShareAlike (CC BY-NC-SA)
Solør og Østerdalens rike kulturarv har blitt formidlet i mangfold under Liv i stuene. Her demonstreres hjemmebrenning av Arvid Gråberget (1972). Anno Glomdalsmuseet Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Barn og dyr har alltid hørt i hop (1968). Grønoset, Dagfinn / Anno Glomdalsmuseet Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Liv i stuene er et arrangement for alle generasjoner. Ofte er hele familien med og formidler (1968) Grønoset, Dagfinn / Anno Glomdalsmuseet Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Flere lokale kjendiser har vært med. Her står Åsta Holth for oppvartningen (1964). Grønoset, Dagfinn / Anno Glomdalsmuseet Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Hesten har en hedersplass i kulturhistorien. Den er med i år også, slik den var i 1968. Grønoset, Dagfinn / Anno Glomdalsmuseet Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
De første tiåra var det gjerne eldre klær som ble brukt i formidlingen (1962). I dag må vi som regel ty til kostyme. Grønoset, Dagfinn / Anno Glomdalsmuseet Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
De første tiåra var det gjerne eldre klær som ble brukt i formidlingen (1964). I dag må vi som regel ty til kostyme. Grønoset, Dagfinn / Anno Glomdalsmuseet Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Skogfinsk kultur har blitt formidlet i hele arrangementets historie (1975). Eckhoff, Anders / Anno Glomdalsmuseet Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Glomdalsmuseet har blitt kalt Europas vakreste friluftsmuseum. Under Liv i stuene viser museet seg fra sin aller beste side, og publikum lar seg villig henrive av stemningen, år etter år.

Hva som er "gamle dager" har imidlertid endret seg. I dag ser vi på 1960- og 70-tallet med nostalgisk blikk. Mange i publikum har minner fra museet som er flere tiår gamle. Biler og vårt eget museums fortid er i dag noe av det vi gleder oss over på Liv i stuene. Fortida er fortsatt like aktuell.

Når vi i dag også formidler historien om Glomdalsmuseet legger vi til et metaperspektiv, som kan være ganske underholdende, og bringer forholdsvis nær fortid inn i programmet.

i 2024 ønskes publikum igjen velkommen til Liv i stuene lørdag 17. og søndag. 18 august.

Liv i stuene åpner opp for et tilbakeskuende blikk på museets egen formidling. Sørlie, Natalie / Anno Museum