main article image
Brun, Johan / Norsk Folkemuseum Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

Johan Brun (1922-2021)

Johan Brun ble først kjent for sine sportsbilder. Hans påståtte felling av skøyteløpereri Hjalmar Andersen (Hjallis) under EM på Bislett i 1951 med en overraskende blits, gjorde ham til en av landets første «fotografkjendiser.»

Serie. Brislingfiske i Hvervenbukta, Oslo. Fotografert: 1961 Brun, Johan / Norsk Folkemuseum Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

Reportasje fotografen

Brun ble også tidlig kjent for sine reportasjebilder, og var som pressefotograf i Dagbladet aktivt med på å utvikle bildebruken i avisen. Han tok også idisse årene en serie følsomme portretter av bl.a. Tarjei Vesaas og Alf Preysen — fotografier som fortsatt trekkes frem på grunn av sin evne til å formidle sentrale sider ved disse personlighetene. Med sin lune humor og sine gode replikker kommenterer Johan Brun selv bildene og hvordan de er blitt til:

Kontrasten mellom det hektiske livet i Dagbladet og gjeterlivet har vært fantastisk, det er to ytterpunkter som har betydd mye for meg både som menneske og som fotograf. Å ta de gode nyhetsbildene er kunsten å være på rett plass til rett tid og trykke av i det rette øyeblikk. På vidda oppsøker du stedene, motivene og lyset, først og fremst lyset, og tar deg tid.

Intervju hjemme hos skuespiller Liv Ullmann, Brun, Johan / Norsk Folkemuseum Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)
Prins Philip, Hertugen av Edinburgh, besøker den britiske utstilling i 1965 i Oslo Brun, Johan / Norsk Folkemuseum Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)
Konsert med det engelske bandet The Beatles i K.B. Hallen i København. Publikum lar seg rive med av musikken. Brun, Johan / Norsk Folkemuseum Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)
Sokndal. Rogaland, juli 1956. Portrett av mann som bryner ljå. Brun, Johan / Norsk Folkemuseum Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND)

Johan Bruns fotografier i Norsk Folkemuseums samlinger:

Share to