main article image

GIFTIGE BERGERPLEDD?

Den siste tiden har vi fått henvendelser fra flere som lurer på om våre Bergerpledd som er vevet med møllsikkert garn er giftige.

Møllsikring av ullgarn var en vanlig behandling i en lang periode på 1900-tallet. Kjemikaliene som ble brukt har i ettertid vist seg å være helseskadelig og giftige for mennesker. Slike giftstoffer ble derfor forbudt fra begynnelsen av 2000-tallet. (se også Store norske leksikon: møllsikring)

Etikett hvor det står at pleddet er møllsikret (moth resistant) Omlid, Caroline / Berger museum Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Etikett hvor det står at pleddet er møllsikret (moth resistant), med eskimologo Omlid, Caroline / Berger museum Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Påstrykbar etikett hvor det står at pleddet er møllsikret (varig møllsikret) Omlid, Caroline / Berger museum Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Selv om vi ennå ikke har funnet ut konkret hvilke kjemikalier som ble brukt i møllsikringen av garnet til Bergerpledd, fraråder vi bruk av pledd som er merket med «møllsikret» eller «moth resistant». Kontakt med huden og innånding av støv fra pleddene utgjør potensielt en helserisiko, men vi vet ikke med sikkerhet hvor stor og hva slags helserisiko det er snakk om.

I nyere tid brukes ikke lenger slike kjemikalier til møllsikring i tekstiler.

Opplever du problemer med klesmøll i huset kan du lese mer om det på Folkehelseinstituttets nettside:

link til siden her

Order this image

Share to