Snippen – hele Sands storstue

Sands Vel ble stiftet 27. April 1952, og snaue to år senere ble det planlagt å bygge eget lokale. Bygslingskontrakt ble undertegnet 8. Februar 1954.

Berger husmorlag på Snippen Foto: Odd Omdal (Vestfolmuseene, NJM Omdal 3079)

Det ble gjort innkjøp av en tyskerbrakke på 640 m2, brakka sto på Ullevål i Oslo, kjøpesummen var 10000 kroner. Brakken ble revet av velets egne folk og fraktet til Sand. Grunnarbeider ble satt i gang sommeren 1955. Første etasje med liten sal, kjøkken, garderober, toaletter, vedskjul og hall med oppgang til andre etasje ble tatt i bruk i 1958. Hele bygget sto ferdig våren 1962, samme år som foreningen kunne feire 10 års jubileum.

Andre etasje bestod av stor sal med scene. Snippen ble satt opp etter tegninger av Mogens Hansen og selve byggingen ble ledet av formann i byggekomiteen Åge Nerdrum, alt arbeid ble gjort på dugnad av velets egne medlemmer. Snippen ble også et av få forsamlingshus på denne kanten av landet som ble kunstnerisk utsmykket.

Dugnadsgjeng Foto tilhører Randi Brattum

Kunsten bestod blant annet av et stort veggmaleri i lillesalen malt av litografene Øyvind Skjærsvold og Thor Egil Hansen, dette bildet dekket en hel vegg og forestilte de forskjellige epokene i et menneskes liv. På veggen i hallen var det et flott mosaikkarbeid laget av litografen Paul Berge.

Grete Syvertsen foran mosaikkveggen laget av litografen Paul Berge Foto tilhører Grete Syvertsen
Ingebjørg Zachariassen og Øyvind Steffensen Foto tilhører Randi Brattum

Snippen ble flittig brukt, selvfølgelig til velets egne møter, men også til dåp, konfirmasjon, bryllup og juletrefester. På 60 tallet ble det også arrangert ungdomsfester på lørdagskveldene om sommeren, dette var et populært arrangement hvor det på de mest besøkte kveldene var opp mot 1000 betalende. Forberedelsene startet allerede fredag kveld hvor damegruppa i Sands Vel la i bløt erter til ertesuppe, som ble laget på bryggerpanna hos Ingebjørg Zakariassen, og solgt på festen lørdag - gjennom vinduet fra kjøkkenet. De gikk med store mengder ertesuppe, som både var fyldig og hadde rikelig med kjøtt! Det kostet kr. 2 pr tallerken, og mange hyttefolk kom med bøtter og kjøpte ertesuppe i litervis, til kr. 5 pr liter.

Revy på Snippen Foto: Odd Omdal (Vestfoldmuseene, NJM Omdal 7130)

Fra 1972 og til langt ut på 80 tallet ble det arrangert «drive in bingo» elleve fredager hver sommer, dette var også noe som trakk mye folk. Det kunne være så mye som 250 biler og et sted mellom 600 og 700 mennesker hver fredag.

Dugnadsgjeng på Snippen. Fra venstre: Marie Haugland, Mary Johnsen, Harriet Moen, Ukjent, Randi Larsen og Margunn Njåstad Foto tilhører Randi Brattum
Fra venstre: Odmund Larsen, Leif Johnsen, Einar Moen og Åge Nerdrum. De var alle sentrale i driften av Snippen Foto tilhører Randi Brattum

Etter hvert avtok foreningsaktiviteten. Lokalet ble leid ut til ulike formål noen år, men da det ikke lenger var grunnlag for å starte opp foreningsaktivitet igjen, ble lokalet overført til grunneier i 2017.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to