Photo: Skien kommunes kunstsamling

Torleiv Stadskleiv - telemarkskunstneren

15 objects

Torleiv Stadskleiv ble født 10. oktober 1865 i Bø i Telemark. Han viste tidlig interesse for tegning og på skolen sies det at han tegnet i alle fag. Sommeren 1883 fikk han mulighet til å vise noen tegninger til Erik Werenskiold som da var i Gvarv for å arbeide med maleriet "En bondebegravelse". Werenskiold anbefalte da at Stadskleiv søkte seg til Den kgl. Tegneskole i Kristiania. Samme høst startet han på tegneskolen og ble der i tre vintre.

I Kristiania kom Stadskleiv med i kretsen rundt Erik Werenskiold, Eilif Petersen, Hans Heyerdahl og Christian Krohg. Han ble elev av Krohg og hadde stort faglig utbytte av det, men de var ulike på mange måter, særlig i valg av motiv; naturalismen hadde ingen appell til Stadskleiv.

Sommeren 1892 blei Stadskleiv kjent med den 11 år yngre Halfdan Egedius og inspirerte denne til å male typiske telemarksmotiv, særlig det mytiske og dansen. Stadskleivs beste tid – kunstnerlig og menneskelig – var nok disse somrene i Bø i 1890-åra. Der var han og Egedius sammen med Thorvald Erichsen, Oluf Wold-Torne, Ludvig Karsten, August Eiebakke og Lars Jorde, som alle var i en romantisk periode.

Stadskleiv og Egedius tegnet og malte hverandre. Egedius er på sitt beste med maleriet «Drømmeren» fra 1895, der Stadskleiv er modell. Stadskleiv gjør et av sine beste malerier i "Portrett av Halfdan Egedius" samme år. Egedius døde i 1899, og det ser ikke ut til at Stadskleiv kom over tapet av vennen.

Torleiv Stadskleiv stilte ut på Statens Kunstutstilling (Høstutstillingen) 1886 og åra etter, men sjeldnere på sine eldre dager. Han hadde separatutstillinger i Kunstnerforbundet 1913 og 1947, i Skiens Kunstforening 1935 og 1945. Torleiv Stadskleiv døde hjemme i Bø 17. august 1946.

Kilder:

https://nbl.snl.no/Torleiv_Stadskleiv

Share to