Photo: Forsvarsbygg / Kunst i offentlige rom

Jørstadmoen leir, Linken

Petrine Vinje har laget to verk til det nye kontorbygget ved Jørstadmoen leir. I tillegg er det kjøpt inn en serie tegninger av Ingvar Gundersen og to malerier av Anna Norvell.

Det nye administrasjonsbygget ved Jørstadmoen leir utenfor Lillehammer blir kalt Linken. Det henger slik sammen: Avdelingen som holder til i bygget, Communication Information Systems Task Group, har som oppgave å støtte norske styrker i inn- og utland med data- og sambandsløsninger. Mottoet er at de sørger for "linken hjem". Passende nok tematiserer kunsten til nybygget både hva et hjem er, og hvilken rolle datateknologi spiller der.

Petrine Vinje (N) har tidligere laget skulpturen "S.I.G.N.A.L.E.T." (2015) til Jørstadmoen leir, en abstrakt skulptur som spiller på formene til knappeteltet, som er mye brukt i Forsvaret. Man kan få liknende assosiasjoner av det nylagde verket til Linken, "Om å reagere, stille" (2017). Det pulverlakkerte stålrelieffet, som er montert på fasaden ved hovedinngangen, er dannet av to rombeformer som til sammen utgjør en abstrahert vingeform.

Det andre verket av Vinje er "Om å rystes" (2017). Det er et relieff i tre ulike nyanser lakkert stål og bjerkefinér. Likesidete trekanter og romber danner et abstrakt mønster med ulik gradering mot veggen. Begge verkene kan forstås i lys av den oppgaven det er å knytte mennesker sammen på tvers av landegrenser og gi dem trygghet ved hjelp av avanserte kommunikasjonssystemer.

Ingvar Gundersens (N) serie "15 definisjoner av ordet hjem" (2015) er også kjøpt til nybygget. Det består av 15 motiver utført med fargeblyant og akvarellmaling på papir. Alle bildene har den samme husformen som motiv, men de er tegnet som om de er laget av ulike «materialer», enkelte med militære referanser.

Oljemaleriene Light (2011) og "Away From Keyboard" (2009) av Anna Norvell (S) kommenterer rollen datateknologi har fått i vår moderne livsførsel.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to