Den norske ambassaden i New Delhi

Photo: Statsbygg / Kunst i offentlige rom

Den opprinnelige ambassadebygningen fra 1960, som er inspirert av europeisk etterkrigsmodernisme, er utvidet med et st¿rre tilbygg tegnet av Terje Gr¿nmo. Utvidelsen rommer blant annet et nytt representasjonsomr¿ med ventehall og forhage, visumavdeling og auditorium. I den nye ventehallen strekker et ¿nt atrium seg gjennom tre etasjer og slipper inn lys gjennom store glassflater. Naturen er gitt innpass i bygget ved bruk av naturstein i vegger og gulv, et vannspeil langs gulvet og integrert vegetasjon.

Det f¿rste man m¿ter ved ankomst i vestibylen, er verket 20 fylker av Gerd Tinglum (f. 1951). Det best¿av 20 kvadratiske, monokrome fargeflater, montert i et rektangul¿ m¿nster p¿o tilst¿tende vegger. Tinglum er kjent for sine fargesterke vegginstallasjoner der hun setter sammen fargeflater til visuelle dialoger. Platene malt i lag p¿ag med transparente fargesjikt som kunstneren har hentet frem fra hver fylkesblomst. Resultatet er 20 unike og intense fargemark¿rer som til sammen representerer Norges tilstedev¿lse i India.

Til konferanserommet ved vestibylen er gobelinen Vanntegn I av Kari Dyrdal kj¿pt inn. Tekstilen er vevd i ulike materialer som lin, ull, silke og nylon i en digital vevteknikk som Dyrdal selv har v¿ med p¿ utvikle. Mens det hos Tinglum er fargene som skaper dialog med en indisk kultur, er det hos Dyrdal teknikken og materialbruken som g¿i dialog med indisk tekstiltradisjon, samtidig som resultatet representerer nyskapende norsk tekstilkunst. Vannmotivet i tekstilen knytter seg til byggets naturbaserte uttrykk og har referanser b¿ til norsk natur og energiutvikling, og til indisk kultur som symbol p¿enhet og skaperkraft.

I tillegg er det kj¿pt verk av den anerkjente indiske kunstneren Ambadas (1922-2012): Maleriet Aural World I og seks tegninger fra serien Exploration. Ambadas var en sentral akt¿r i utviklingen av indisk modernisme og den abstrakte kunstens gjennombrudd. Han flyttet til Norge i 1972, men fortsatte sin karriere som kunstner i India livet ut, og er representert i hjemlandets viktigste kunstsamlinger.