Photo: Aasen, Magnhild / Vest-Agder-museet

Arkitektens kontor

19 objects

Thilo Schoder ble født i Weimar i Thüringen, og tok mesteparten av sin utdannelse ved Kunstgewerbeschule samme sted i 1907-11. Hans læremester under utdannelsen var Henry van de Velde, en belgisk arkitekt særlig kjent for å være ledende innen Art Noveau-stilen, eller Jugend-Stil som den nå kalles på tysk. Schoder assisterte en periode arkitekten Josef Hoffmann og Die Wiener Werkstätte i Wien, men vendte raskt tilbake til Thüringen og arbeidet deretter som van de Veldes assistent.

I 1914 starter Schoder sin egen arkitektpraksis i Tyskland. Han får sitt gjennombrudd som arkitekt med realisering av et industribygg for firmaet Traugott Golde i armert betong i 1919. På 1920-tallet driver han Thüringens største arkitektkontor og han regnes nå som en av de mest betydningsfulle europeiske arkitekter innen «den nye saklighet».

Thilo Schoder giftet seg (for andre gang) i 1928 med den norske operasangerinnen Bergljot Brandsberg-Dahl (1904-1984). Ekteparet flyttet til Flekkefjord ved årsskiftet 1932-33, hvor Bergljot kom fra. I 1936 åpner Schoder sin egen praksis i Kristiansand. Han hadde først kontor i Dronningensgate 66 og deretter i Østre Strandgate 33. Virksomheten i Kristiansand gikk godt og Schoder stod på toppen av sin karriere i 1940 da krigen brøt ut og virksomheten ble svekket. Thilo Schoder døde i Kristiansand i 1979, 91 år gammel.

Schoders største arbeid i Kristiansand er boliganlegget Solbygg, Agder Allé 4, oppført 1946-48. Solbygg har flere karakteristiske trekk for Schoders arkitektur, som artikulerte inngangsparti, detaljerte inngangsdører, avrundede former i hjørnene og balkonger gjerne satt i samspill med fremskutte eller inntrukne bygningsdeler, samt vinduer satt sammen til horisontale bånd og/eller gruppert i hjørner, inngangsparti eller balkonger, videre er trappene ofte markert i fasaden med vertikale vinduselementer. Generelt faller Schoders arkitektur innunder funksjonalismen grunnet fokuset på byggets bruk og hensikt. Utformingen av bygget lages altså på grunnlag av hvordan det skal brukes, og dekor og ornamenter forkastes i stor grad.

Det finnes mye av Thilo Schoders arkitektur rundt om i Kristiansand i dag. For eksempel finnes flere boligbygg av Schoder i Kvadraturen, nemlig i: Kongensgate 30 (på hjørnet av Festningsgaten og Kongensgate hvor hans bruke av avrundede former er fremtredende), Festningsgaten 34, Østre strandgate 41 og 39, Henrik Wergelandsgate 1 og 17, samt Skippergaten 55-57. I tillegg finnes forretningsbygg som Grøntofts hjørne, Markensgate 47. Ved utbyggingen av Hannevig Terrasse hadde Schoder ansvar for reguleringen, og han tegnet flere av husene. For eksempel er Hannevik Terrasse 36 (bygget i 1937-38) typisk, med tydelig inngangsparti og markering av trappeløpet. Wergelandsveien 22 og 22a er også tegnet av Schoder. Husrekken i Oddernesveien, et to etasjers boligkompleks med to leiligheter i hver etasje og fire innganger, bør også nevnes. I samme område finnes også Oddernesveien 1, firemannsboligen i Flaten 16 og en-etasjes-huset på hjørnet av Gimleveien og Arenfeldts vei. Også i Kuholmen finnes det boliger av Schoder, og Flekkerøy skole bør nevnes.

Det er vel verdt å ta en runde for å ta disse byggene nærmere i øyesyn, eller prøv å legge merke til Schoders arkitekturs kjennetegn, som avrundende hjørner og balkonger, på vandring rundt i Kristiansand.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to