Kongsvold Fjeldstue

Alt på 1100-tallet ble det etablert sælehus, den tids selvbetjeningshytter, på fjellovergangene for å gjøre turen over fjellet tryggere for vegfarende.

Sælehusene ble utviklet til fjellstuer og Kongsvold fikk status som fjellstue i 1670.

Opprinnelig lå Kongsvold to km lenger nord i Drivdalen ,  men etter at et ras skadet ett av husene i 1701 ble Kongsvold flyttet til dagens plassering. Navnet ble gitt av Fredrik lV i 1704, da han besøkte Kongsvold på sin kroningsferd mot Nidaros.

Under den Store Nordiske Krig ble Kongsvold og de andre fjellstuene over Dovrefjell brent ned til grunnen av norske soldater i 1718.  Ved dette skulle de hindre at general Armfeldt og Karolinerne å komme seg over fjellet. Kongsvold ble bygd opp igjen i 1720 og de eldste husene på stedet regnes å være fra denne tiden. Mye har skjedd siden den gang og Kongsvold er utviklet fra å være en enkel skysstasjon til å bli en komfortabel fjellstue. 

Kongsvold tilbyr i dag overnatting i 32 rom med dusj og wc. Fjellstua har spisesal til 72 gjester, peisestue og salonger. Kjøkkenet er kjent for sin gode mat og Kongsvold Fjeldstue har fått flere utmerkelser for matstellet sitt, og er representert i flere matbøker, bl.a «50 beste spise- og overnattingssteder i Skandinavia»

Kongsvold innehar en rekke utmerkelser som blant annet Norsk Kulturarvs Olavsrose, og er håndplukket av Innovasjon Norge som et av de mest særegne kurs og møtesteder i Norge.

Kongsvold har nå fått egen pilegrimsovernatting. To 4-sengsrom med dusj og WC på korridoren og med et lite kjøkken pilegrimene kan benytte.

Nett:http://www.kongsvold.no
E-post:post@kongsvold.no
Telefon:+47 72404340
Adresse:Dovrefjell, 7340 Oppdal
Pris:Pilegrimsovernatting: 250 per seng per natt med egen sovepose eller lakenpose i 4 sengsrom adg dusj/WC.
Hotellovernatting: Fra 685 - for oppredd seng i dobbeltrom inkl frokost. 
Bestill på forhånd.
Åpent:Primo mars - medio november.
Avstand:Pilegrimsleden går gjennom Kongsvoldtunet
Merk:Pilegrimsovernattingen er åpen for vandrere med pilegrimpass.
 


Share to