History
-
-
Den røde telefonkiosken har blitt et landemerke og har sin egen nasjonale bevaringsplan. Kiosken er resultat av en arkitektkonkurranse utlyst av Oslo telefonanlegg i 1932, som ble vunnet av arkitekt Georg Fredrik Fasting fra Bergen. Den første røde telefonkiosken ble satt opp på Amerikalinjens kai i Oslo i 1933. Produksjon av telefonkiosken ble utført av Telegrafverkets mekaniske hovedverksted i Oslo. Etter krigen ble denne kiosktypen satt opp over hele landet. Plasseringen av de offentlige kioskene tok alltid hensyn til den allmenne sikkerhet og skulle gi lett tilgang til å ringe lege, jordmor, politi og brannvesen. Den røde telefonkiosken var et selvfølgelig innslag blant boligblokkene i 1960-tallets drabantbyer, på jernbanestasjoner og ved fergekaier. Den offentlige telefonkiosken var i første rekke et servicetilbud, og lønnsomheten kom i annen rekke. Den siste røde telefonkiosken ble produsert i 1995. Til sammen har det vært produsert rundt 9000 eksemplarer av denne typen. Utformingen har holdt seg uten større forandringer, med unntak av vekten. De første kioskene veide 800 kg, mens seinere utgaver veide under halvparten.
-
Produksjon - 1960 — 1995
- Brukssted Norge Bergen Sandviken
-
Placement
License information
- License Contact owner for more information
Metadata
- Identifier tka b 052
- Part of collection Telenor Kulturarv
- Owner of collection Telenor Kulturarv
- Institution Telenor Kulturarv
- Date published April 10, 2015
- Date updated February 8, 2018
- DIMU-CODE 021055828735
- UUID F085BC46-88CF-4188-9FEE-0CF250C6262C
- Tags
1 comment
Tor H. hadde kontortid i denne boksen en høst rundt 1990. Han og Gunnar hadde fått seg hybel nærheten. Det kostet for mye å legge inn telefon for en mulig kort periode, og mobilen var ikke oppfunnet. Ikke for sånne som dem i alle fall. Men så var det mye å holde styr på - band, studier, venner, familie... Tor H. var edderkoppen i mange nett, og trengte tråden. Telefonboksen skulle være redningen: Alltid løsningsorienterte Tor H. skrev nummeret til automaten på små lapper og delte ut som om det skulle vært visittkort. Med kontortid en time hver ettermiddag. Hullene i den geniale planen viste seg å være mange og store: Svært få ringte. Kontortid ble primært ventetid. I bergenshøsten. I regn. Andre ville bruke boksen i kontortiden. Om noen i det hele tatt fant fram lappen og ringte Tor H. på kontoret risikerte de at det var opptatt. Tor H. kunne ikke godt stille seg inne i kiosken og vente - og ikke bruke telefonen - mens andre sto i kø på utstiden. Banket på ruten. Unnskyld? Kontoret ble nedlagt.
Dag Andreassen, October 17, 2015
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».